SAD spremaju odluku koju će osjetiti cijeli svijet

Na sastanku čelnika američke centralne banke koji će se održati ovoga čevrtka, odlučivatće se o visini referentnih kamatnih stopa. Kamatne stope u SAD-u već su sedam godina na najnižim nivoima u istoriji pa je zaduživanje građanima i kompanijama bilo veoma jeftino, što bi se sad moglo naglo promijeniti. 

Među investitorima na finansijskim tržištima ali i ekonomistima u institucijama kao što je MMF postoji strah da globalna ekonomija još nije spremna na rast kamatnih stopa. Naime, u većem dijelu svijeta su kamatne stope takođe niske, ili u trendu pada, pa bi rast kamatnih stopa u SAD-u uzrokovao masovno prebacivanje kapitala iz ostatka svijeta u SAD što bi moglo destabilizovati finansijske sisteme u zemljama u razvoju.

Nešto slično se dogodilo u Turskoj nakon što je u SAD-u završen program ubrizgavanja novca u finansijski sistem i u Rusiji nakon početka sukoba u Ukrajini, pa su centralne banke navedenih zemalja morale da investiraju kako bi spriječile paniku i naglo slabljenje vlastite valute.

Druga posljedica početka podizanja kamatnih stopa u SAD-u će vjerovatno biti novi talas jačanja američkog dolara u odnosu na većinu ostalih valuta.

Mišljenje analitičara

Iako se u prvoj polovini godine smatralo da će američka centralna banka upravo na ovom sastanku donijeti odluku o prvom podizanju kamatnih stopa, sada većina učesnika na finansijskim tržištima smatra da je vjerovatnoća takve odluke na ovom sastanku približno 30%, te da će se vjerovatno pričekati sastanak koji će se  održati  u deembru . Analitičari Admiral Marketsa takođe smatraju da to najizgledniji scenario jer stopa infacije još uvijek nije počela naglo da rste a pojavili su se i ekonomski problemi u Kini koji bi moglo uticati i na ostatak svijeta pa će američka centralna banka vjerovatno  htjeti još malo da pričeka kako bi vidjela razvoj situacije.

Kakva god odluka bila, u četvrtak su mogući veliki i nagli pomaci na svim finansijskim tržištima a u prvim minutima nakon objave vijesti kurs američkog dolara u odnosu na  euro mogao bi se promijeniti do 1-2%.

Ukoliko dođe do podizanja kamatnih stopa, u idućih nekoliko mjeseci američki dolar mogao bi u osnosu na euro ojačati  5-10% a u idućih godinu dana možda nakratko postati i jači od eura, a ukoliko se podizanje kamatnih stopa odloži, dolar će vjerovatno oslabiti dodatnih  nekoliko posto sa sadašnjeg nivoa te početi da jača tek pred idući sastanak američke centralne banke.

Izvor:b92

Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top