SAD prijeti Kini carinama na oko 1300 proizvoda | Ekonomist

SAD prijeti Kini carinama na oko 1300 proizvoda

Trumpova administracija u utorak je podigla ulog u rastućem trgovinskom obračunu s Kinom, najavljujući carine od 25 posto na oko 1300 kineskih proizvoda s područja industrijske tehnologije, prometa i medicine, kako bi pokušala prisiliti Peking na promjene u praksi poštovanja intelektualnog vlasništva.

Kancelarija američkog trgovačkog predstavništva predstavila je popis proizvoda koji obuhvata oko 50 milijardi dolara uvoza procijenjenih za 2018. Popis sadrži proizvode od hemikalija do televizora, motornih vozila i elektroničkih komponenti.

Kina najavljuje protivmjere

Objavljivanjem popisa kineskih proizvoda počinje rok za javnu raspravu i konsultacije koji će trajati oko dva mjeseca, nakon čega Kancelarija treba donijeti konačnu odluku o carinama.

Kancelarija američkog trgovačkog predstavništva saopštila je da su najavljene carine “odgovor na kinesku politiku koja prisiljava američke kompanije na prenošenje svoje tehnologije i intelektualnog vlasništva kineskim poduzećima”.

Kina, međutim, odbacuje optužbe da njeni zakoni prisiljavaju Amerikance na transfer tehnologije, a na najavu novih carina prijeti “poduzimanjem odgovarajućih mjera jednake veličine i snage prema američkim proizvodima”.

Kinesko Ministarstvo trgovine objavilo je da će “uskoro preduzeti mjere jednakog intenziteta i razmjere protiv dobara SAD-a”.

“Uvjereni smo da smo sposobni odgovoriti na sve protekcionističke mjere SAD-a”, saopštilo je ministarstvo putem službene novinske agencije Xinhua.

Strah da će trgovinski rat uništiti globalni rast

Ministarstvo nije otkrilo kakve protivmjere priprema, ali ekonomisti očekuju da će Kinezi izabrati uvoz američke soje, aviona i strojeva kao glavne ciljeve trgovinske osvete.

Najava novih američkih carina uslijedila je nakon što je Kina nametnula carine na uvoz američkog voća, oraha, svinjetine i vina vrijednog tri milijarde dolara u znak protesta protiv carina na kineski čelik i aluminijum, koje je prošlog mjeseca uveo američki predsjednik Donald Trump.

Takvo nadmetanje dvije najveće svjetske ekonomije podstaklo je tržišne strahove da bi SAD i Kina mogli potonuti u trgovinski rat koji bi uništio globalni rast.

Na novom američkom popisu nisu mnogi proizvodi potrošačke elektronike, kao što su mobilni telefonii i prenosni računari a takođe nisu uključeni odjeća i obuća, što je izazvalo olakšanje kod trgovaca koji su se bojali porasta troškova za američke potrošače.

Robert Lighthizer iz Kancelarije američkog trgovačkog predstavništva izjavio je kako je popis izrađen uz pomoć računarskog algoritma koji je dizajniran za odabir proizvoda koji će najviše pogoditi kineske izvoznike, ali i ograničiti štetu američkim potrošačima.

Kina ima trgovinski višak od 375 milijardi dolara.

U SAD se iz Kine najviše uvozi komunikacijska oprema, prošle godine je uvoz iznosio 78 milijardi dolara, a slijedi računarska oprema koje je prošle godine uvezeno u vrijednosti od 58,6 milijardi dolara.

Kina je 2017. godine sa SAD-om ostvarila trgovinski višak od 375 milijardi dolara, što je brojka koju Trump želi smanjiti za 100 milijardi dolara.

Američka poslovna udruženja oprezno su reagovalae, rekavši da se slažu s Trumpovim nastojanjima da zaustavi krađu američkog intelektualnog vlasništva, ali postavljaju pitanje jesu li carine pravi pristup.

“Carine su jedan od predloženih odgovora, ali vjerovatno će stvoriti nove izazove u obliku značajnih dodatnih troškova za proizvođače i američke potrošače”, izjavio je predsjednik Nacionalne udruge proizvođača Jay Simmons.


 

Izvor: SEEbiz / H

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top