SAD ponovo prijete da će se povući iz NAFTA sporazuma

Administracija predsjednika SAD Donalda Trampa ponovila je prijetnju o povlačenju iz Sjevernoameričkog sporazuma o slobodnoj trgovini (NAFTA) ako s Meksikom i Kanadom ne može biti postignut novi dogovor koji bi bio u korist SAD. 

Američki ministar trgovine Vilbur Ros rekao je u intervjuu za Vašington post da je “predsjednik (Tramp) bio jasan kada je rekao da će povući SAD (iz tog sporazuma) ako on ne bude funkcionisao”, prenosi Blumberg.

– To ne treba da bude šok ni za koga i to je zaista prava stvar. Potrebne su nam popravke tog sporazuma. On nije funkcionisao kako je bilo zamišljeno – naveo je Ros.

Rosovi komentari uslijedili su nekoliko dana pošto su SAD, Meksiko i Kanada okončale drugu rundu pregovora o temeljnoj promjeni sporazuma starog 23 godine, koji reguliše više od 1,2 hiljade milijardi dolara godišnje trgovine.

Predstavnici tri zemlje bili su optimistični posle druge runde pregovora i naveli da razgovori idu u dobrom smjeru, ali i dodali da za sada nije postignut neki značajan dogovor.

S druge strane, Tramp stalno prijeti da će u potpunosti izvući SAD iz sporazuma, i dok pregovarači pokušavaju da postignu novi sporazum.

Ros je rekao da će biti teško postići novi sporazum biti prije kraja godine i da bi tada “trebalo da se zna kako stoje stvari”.

Sljedeća runda pregovora biće održana od 23. do 27. septembra u Otavi, glavnom gradu Kanade.


Izvor: GdeInvestirati/Beta

Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top