SAD podržava formiranje energentske unije EU-a

SAD podržava formiranje energentske unije EU-a

Potpredsjednik Evropske komisije kaže kako su niske globalne cijene nafte ‘zlatna prilika’ da Evropska unija razradi plan energetske unije.

Sjedinjene Američke Države podržavaju ideju formiranja energetske unije Evropske unije, koja predstavlja jedan od prioriteta Evropske komisije, i smatraju kako je jačanje evropskog energetskog tržišta u interesu šire transatlantske zajednice, navodi se u analizi Marshallovog fonda.

Potpredsjednik EK-a i komesar za energetiku Maroš Šefčovič je ranije ovog mjeseca izjavio kako su niske globalne cijene nafte “zlatna prilika” za EU da razradi plan formiranja energetske unije, s ciljem da smanji energetsku zavisnost od Rusije, navodi se u tekstu Douglasa Hengela naslovljenom “Američki pogled na evropsku energetsku uniju”.

Plan EK-a uključuje pet “stubova” energetske politike u 28 zemalja EU-a: smanjenje emisije štetnih gasova, ulaganje u tehnologiju, unapređenje energetske efikasnosti, razvoj jedinstvenog evropskog energetskog tržišta i diversifikacija dostave energije.

Ključni element plana je, kako je naveo Šefčovič, smanjenje zavisnosti Evrope od nafte i gasa iz Rusije u vrijeme rastućih tenzija između Istoka i Zapada zbog krize u Ukrajini, podsjeća Hengel.

Jačanje unutarnjeg tržišta

Energetska unija ima za cilj formiranje konkurentnije, snažnije i održivije zajedničke energetske politike, uz reformiranje načina na koji zemlje EU-a proizvode, transportuju i koriste energiju.

Unija bi doprinijela jačanju unutrašnjeg tržišta EU-a, smanjenju zavisnosti od uvoza, kao i povećanju energetske efikasnosti i upotrebe obnovljivih izvora energije.

Iako države koje nisu članice EU-a nisu direktno uključene u oblikovanje energetske unije, Marshallov fond vjeruje kako bi Washington imao mnogo savjeta za Brisel.

Šefčovič je izjavio kako su tržišta EU-a suviše fragmentirana, odnosno nedovoljno integrirana u energetski sistem EU-a.

Sjedinjene Države bi Briselu savjetovale da ubrza finalizaciju harmoniziranih propisa za trgovanje plinom i strujom unutar EU-a, podsjećajući na značaj i prednosti integriranog tržišta.

Svi Evropljani bi imali koristi od snažnije konkurencije, koja bi spustila cijene i povećala energetsku sigurnost kroz diversifikaciju izvora energije i ruta isporuke, navodi Marshallov fond.

Još jedan savjet tiče se transparentnosti ugovora o uvozu, prije svega prirodnog plina iz Rusije, kako bi se okončale diskriminatorne cijene i tržišna zloupotreba od ruske plinske kompanije Gazprom.

Kada Gazprom postane samo jedan u nizu isporučilaca energenata, a cijene budu određene tržišnim uslovima bez uticaja politike, Evropa će učiniti ogroman korak ka jačanju energetske sigurnosti, navodi se u analizi fonda.

EU je najveći klijent Gazproma van Rusije, a veliki dio ruskog plina u Evropu stiže preko Ukrajine.

Brisel i Washington su Moskvi uveli niz sankcija zbog njenog stava o Ukrajini, ali je, kako se ocjenjuje, uticaj tih sankcija na izvoz ruskih energenata zanemariv, zbog velike zavisnosti EU-a od njih.

Energenti kao oružje

Snažnija regionalna saradnja ublažila bi rizike i ravnomjernije rasporedila troškove prelaska na čistije izvore energije.

U tom svjetlu, Washington bi pozdravio odluku o formiranju radne grupe za energetsku sigurnost u centralnoj i jugoistočnoj Evropi, nakon odluke Rusije da odustane od projekta izgradnje plinovoda Južni tok.

U tekstu se podsjeća da je Washington blisko sarađivao s Evropom na kreiranju Međunarodne agencije za energetiku 1974. godine, kako bi zajednički reagovali na prekide dostave nafte iz arapskih država, a SAD i Evropa udružili su snage i u promovisanju transporta nafte i plina iz kaspijske regije ka Evropi, zaobilazeći Rusiju.

Sarađivali su i na polju energetske sigurnosti i klime u okviru Grupe sedam najrazvijenijih država svijeta (G7) i Grupe 20 najvećih svjetskih privreda (G20).

Takođe su formirali Energetsko vijeće SAD-EU, koji podstiče saradnju i usklađivanje energetskih politika i istraživanje čiste energije.

Iako je Evropa znatno napredovala u jačanju energetske sigurnosti, konflikt u Ukrajini naglasio je slabosti koje još uvijek postoje.

Potpredsjednik SAD-a Joe Biden je na tu temu u novembru rekao kako Rusija ima čitav dosje slučajeva u kojima je dostavu energenata koristila kao oružje spoljnje politike, navodi se u analizi Marshallovog fonda.

Izvor: Agencije
Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top