Američka nafta preoblikuje svjetsku energetsku mapu | Ekonomist

Američka nafta preoblikuje svjetsku energetsku mapu

Njujork — Samo tri mjeseca otkako su Sjedinjene Američke Države ukinule 40-godišnju zabranu izvoza nafte, SAD nafta je počela da teče ka praktično svim djelovima tržišta.

Američka nafta počela je da preoblikuje svjetsku energetsku mapu, ocjenjuje njujorška agencija “Blumberg”.

Međunarodna prodaja američke nafte, započeta 31. decembra sa isplovljavanjem malog teretnog tankera “Teo T”, dobija na zamajcu, navodi njujorška agencija.

Naftne kompanije, među kojima Ekson mobajl, Čajna petroleum i Kemikal korp, udružile su snage sa nezavisnim trgovcima naftom, kao što su Vitol grupa i Trafigura, u izvozu američke sirove nafte.

“Rastući obim izvoza iz SAD sada plaši tržišta“, izjavio je glavni analitičar konsultantske londonske kompanije Enerdži aspekts, Amrita Sen.

U trenutku kada su američke zalihe nafte na nezapamćenom nivou, naftni tankeri napunjeni američkom naftom su se već usidrili ili su na putu za zemlje kao što su Francuska, Njemačka, Holandija, Izrael, Kina i Panama.

Jedan od razloga rastućeg izvoza američke nafte su, kako navodi “Blumberg”, jeftine naknade za korišćenje naftovoda i željeznice prilikom transportovanja nafte sa polja u Teksasu do luka u Meksičkom zalivu.

Ipak, SAD će u bliskoj budućnosti ostati mali izvoznik nafte u odnosu na članice iz Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK), poput Saudijske Arabije, Irana i Iraka, i nečlanice OPEK-a, Meksiko i Rusiju, zaključuje njujorška agencija.

 

Izvor: Tanjug

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top