SAD najveći prodavac oružja u svijetu | Ekonomist

SAD najveći prodavac oružja u svijetu

SAD su i dalje ubjedljivo najveći prodavac oružja u svijetu, sa 57 odsto učešća na tržištu u 2017. i 42 kompanije u prvih 100 najvećih prodavaca, navodi se u danas objavljenom izvještaju Stokholmskog instituta za istraživanje o međunarodnom miru (Sipri).

– Američke firme imaju neposrednu korist od neprestane potražnje američkog ministarstva odbrane za oružjem – rekla je Od Fleran, direktorica programa istraživanja o naoružanju i troškovima odbrane.

Rusija se probila na drugo mjesto, pretekavši Veliku Britaniju, dok je četvrta Francuska.

– Ruske firme su zabilježile značajan rast prodaje oružja od 2011. godine – naveo je istraživač Simon Vezeman.

Ruska industrija naoružanja zauzimala je 9,5 odsto svjetske trgovine oružjem u 2017, s prometom od 33 milijarde eura što je rast od 8,5 odsto u odnosu na 2016.

– To je u skladu s povećanim troškovima Rusije za oružje u cilju modernizacije oružanih snaga – rekao je Vezeman.

Rusija je u septembru na Dalekom istoku održala najveću vojnu vježbu u svojoj istoriji, što je NATO osudio kao probu sukoba velikih razmjera.

Kad je riječ o kompanijama, najveći svjetski prodavac oružja je američki Lokid Martin (Lockheed Martin), s prihodom od skoro 45 milijardi dolara.

Od ruskih firmi se najbolje kotira Almaz-Antej, na desetom mjestu i prihodom od 8,6 milijardi dolara za 2017. godinu. To je prva ruska kompanija u prvih deset prodavaca oružja u na svijetu, dok se u prvih sto nalazi još njih devet.

Sipri je naveo da istraživanje nije uzelo u obzir Kinu, jer za nju ne postoje raspoloživi podaci.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top