SAD izvršile vazdušni napad na Siriju | Ekonomist

SAD izvršile vazdušni napad na Siriju

Sjedinjene Države su rano jutros, po naređenju predsjednika Donalda Trampa izvele vazdušni napad na Siriju baražom krstarećih raketa kao odgovor na napad hemijskim oružjem na civile u toj zemlji. Sirijski zvaničnik saopštio da ima mrtvih i ranjenih. Putin osudio napad.

Tramp je u izjavi novinarima o napadima rekao da je to presudno da se odvrati eventualna buduća upotreba otrovnog gasa i pozvao druge zemlje da se pridruže u nastojanju da se zaustavi „ubijanje i krvoproliće u Siriji“.

SAD su ispalile oko 60 krstarećih raketa Tomahok sa dva broda u istočnom Sredozemlju i pogodile sirijsku vazdušnu bazu Šarijat sa koje su poletjeli sirijski vojni avioni za koje se sumnja da su bacili hemijske otrove.

Američke rakete pogodile su mete u Siriji u 3.45 po lokalnom vremenu (2.45 po centralnoevropskom vremenu).

Tramp je naredio vazdušni napad bez odobrenja Kongresa ili podrške Ujedinjenih nacija. Bijela kuća je saopštila da je oko dvadeset kongresmena iz obje stranke obaviješteno o akciji.

Tramp je u obraćanju novinarima iz svoje rezidencije na Floridi objavio da je izvršen napad i rekao da nema sumnje da je sirijski predsjednik Bašar al Asad odgovoran za hemijski napad u utorak, i da je koristio zabranjene gasove i ubio desetine ljudi.

„Asad je ugušio živote bespomoćnih muškaraca, žena i djece“, rekao je Tramp u izjavi novinarima.

Ovo je prvi direktni napad na sirijsku vladu i najdramatičnije Trampovo naređenje od kad je postao predsjednik prije nešto više od dva mjeseca, navodi agencija AP.

Napad takođe rizikuje da uvede SAD dublje u sukob koji je njegov prethodnik Barak Obama godinama pokušavao da izbjegne.

Državni sekretar SAD Reks Tilerson, koji je takođe au Floridi gde se Tramp sastaje sa kineskim predsjednikom Si Đinpingom, opravdao je vojnu intervenciju navodom da je to potrebno kada neka zemlje „pređu liniju“.

Tilerson je optužio Rusiju da nije ispunila svoj dio sporazuma iz 2013. prema kome je trebalo Siriji da se oduzmu njene zalihe hemijskog oružja.

„Rusija je ili bila u dosluhu ili je jednostavno bila nesposobna da ispuni svoj deo sporazuma“, rekao je Tilerson.

Pentagon je saopštio da je Moskva bila unaprijed obaviještena o napadu, prenosi agencija Frans pres. Tilerson je rekao novinarima da su „obaviješteni Rusi na terenu“.

Predsjednik SAD nije najavio napad unaprijed, mada su on i drugi zvaničnici iz nacionalne bezbjednosti uputili više upozorenja sirijskoj vladi tokom jučerašnjeg dana.

„Ovo jasno označava da je predsjednik spreman da preduzme odlučne akcije kada je to potrebno“, rekao je Tilerson.

Američki zvaničnici navode da su napadi odgovarajući, odmjeren odgovor i da ne označavaju veću promjenu pristupa Trampove administracije sirijskom sukobu.

Tramp je lično obavijestio svog gosta kineskog predsjednika o tome da je izvršen napad.

Sirijska televizija javila je da je izvršen napad na više vojnih ciljeva i nazvala ga „agresijom“.

Ruski ambasador pri UN Vladimir Safronkov je nekoliko sati prije izvršenog napada upozorio na „negativne posljedice“ u slučaju vojne intervencije u Siriji, pošto su tokom dana stizala upozorenja od američkih zvaničnika.

Safronkov je ovo rekao posle sastanka Savjeta bezbjednosti UN na kome je još jednom odloženo glasanje o rezoluciji u kojoj bi se osudile sirijske vlasti zbog hemijskog napada.

Sirijski zvaničnik: U napadu ima mrtvih i ranjenih

U raketnom napadu SAD pogođeni su brojni ciljevi u centralnom dijelu Sirije i ima žrtava, izjavio je danas sirijski zvaničnik.

Talal Barazi, guverner provincije Homs rekao je za agenciju AP da je u vazduhoplovnoj bazi požar bijsneo više od sat vremena posle napada, ne navodeći koliko ljudi je poginulo.

Barazi je rekao da je u toku evakuacija i premještanje tijela žrtava.

On je naveo da je baza, koja se nalazi 45 kilometara istočno od grada Homs, „baza za podršku“ Sirije u borbi protiv terorizma.

Opoziciona sirijska Opservatorija za ljudska prava sa sjedištem u Londonu saopštila je da su u vazdušnom napadu SAD na bazu u Siriji poginulo najmanje četiri sirijska vojnika, uključujući generala, i da je pričinjena velika materijalna šteta.

Opservatorija navodi da je u napadu uništeno više od 10 hangara, skladište za gorivo i vazduhoplovna baza.

Ekstremistička organizacija Islamska država je aktivna u provinciji Homs, navodi američka agencija AP.

Kremlj: Američki napad agresija na suverenu državu

Predsjednik Rusije Vladimir Putin osudio je američki napad na Siriju i dodao da je to agresija na jednu suverenu državu i kršenje međunarodnog prava, saopštio je danas Kremlj.

Dmitrij Peskov, portparol ruskog predsjednika rekao je da Putin smatra da je napad pokušaj da se skrene pažnja međunarodne zajednice s velikog broja civilnih žrtava u operaciji međunarodne koalicije predvođene SAD-om u Iraku, prenijela je ruska agencija Tas.

Američkim napadom na Siriju vjerovatno je okončana saradnja Rusije i SAD u Siriji, izjavio je jutros jedan visoki ruski zvaničnik.

Predsjedavajući Komiteta za inostrane poslove Gornjeg doma ruskog parlamenta Konstantin Kosačev naveo je na društvenoj mreži Fejsbuk da je saradnja okončana, dodajući da se „nije čak ni rodila“.

Kosačev je ocijenio da je to „šteta“, sugerišući da je Pentagon izvršio pritisak na predsjednika Donalda Trampa.

Kako je naveo, dok ruske krstareće rakete „gađaju teroriste, američke rakete gađaju snage sirijske vlade koje predvode borbu protiv terorista“.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top