SAD: Izumire srednja klasa, bogatijih sve više | Ekonomist

SAD: Izumire srednja klasa, bogatijih sve više

Srednja klasa više ne dominira u Sjedinjenim Američkim Državama, jer je njen udio u populaciji pao na 49,9 odsto, sa 61 odsto 1971. godine, dok je bogatijih i siromašnijih sve više, pokazuje izvještaj Pew Research Center-a.

Prema Pew-u, na početku ove godine broj odraslih Amerikanaca koji žive u domaćinstvima sa srednjim prihodima iznosio je 120,8 miliona, dok je broj onih koji ulaze u viši ili niži rang prihoda dostigao 121,3 miliona.

Prema definiciji Pewa, srednju klasu čine osobe s prihodima za dvije trećine do dva puta većima od medijan prihoda u zemlji ili s prihodima od 41,9 hiljada do 125,6 hiljada dolara godišnje u domaćinstvima sa tri osobe.

Srednja klasa je decenijama bila jezgro i držala zemlju snažnom, ali u posljednje se vrijeme smanjuje zbog stagnacije plata i rasta troškova. Direktor istraživanja u Pew-u Rakeš Kočar kaže da je smanjenje srednje klase još jedan znak ekonomske polarizacije.

“Ne samo što više Amerikanaca prelazi u višu ili nižu klasu, nego i u viši rang više klase i niži rang niže. To je još jedan pokazatelj rasta nejednakosti po prihodima”, navodi on.

Međutim, pozitivna vijest je to što se više ljudi penje po ekonomskoj ljestvici nego što se spušta.

Od 1970. godine udio onih koji žive u domaćinstvima sa nižim prihodima porastao je sa 25 na 29 odsto, dok je udio onih s najvišim prihodima porastao sa 14 na 21 odsto. To znači da je smanjenje srednje klase više posljedica prelaska više Amerikanaca u rang onih s višim prihodima, ukupno sedam postotnih bodova, dok je udio onih s nižim prihodima porastao četiri postotna boda.

Međutim, izvještaj pokazuje i da raste nejednakost po prihodima, pa je tako od 1970. godine medijan prihod domaćinstava više klase zabilježio rast 47 odsto, na 174,6 hiljada dolara u prošloj godini.

Istovremeno su prihodi srednje klase porasli 34 odsto, na 73,4 hiljade, a niže klase 28 odsto, na 24,07 hiljada dolara.

“Neka istraživanja pokazuju da rast nejednakosti po prihodima i smanjenje srednje klase usporava rast privrede”, ukazuje Kočar.

Uz to, viša klasa sada kontroliše 49 odsto ukupnog nacionalnog dohotka, za razliku od 29 odsto u 1970. godini, prenosi Mina business.

Srednja klasa je nekada zarađivala najveći dio nacionalnog dohotka. Imala je udio u dohotku od 62 odsto 1970. godine, dok sada iznosi 43 odsto. Niža klasa, ipak, drži devet odsto nacionalnog dohotka, nešto manje od deset odsto iz 1970.

Bogati su posljednjih decenija postali još bogatiji, pa čista medijan imovina porodice više klase udvostručila se u periodu od 1983. do 2013. godine, pa sada iznosi 650,1 hiljadu dolara.

Vrijednost imovine onih iz srednje klase porasla je, pak, u tom periodu skromnih dva odsto, na 98,1 hiljadu, dok je imovina niže klase smanjena 18 odsto, na 9,5 hiljada dolara.

Početkom godine Gallup je objavio istraživanje prema kojem se 51 odsto odraslih Amerikanaca smatra srednjom ili srednjom višom klasom, dok se 48 odsto smatra nižom ili radničkom klasom. Još 2008. godine Gallup-ovo je istraživanje pokazalo da se srednjom klasom smatralo 63 odsto Amerikanaca, a u međuvremenu, američka privreda je uzdrmala finansijska kriza i recesija.

Izvor: MINA-business

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top