SAD ispaljuje prvi gasni hitac, meta - Litvanija | Ekonomist

SAD ispaljuje prvi gasni hitac, meta – Litvanija

Prve isporuke američkog gasa za Evropu krenuće u Litvaniju, prenosi agencija Rojters.

Dva neimenovana izvora Rojtersa iz gasnog sektora tvrde da će prve isporuke tečnog prirodnog gasa (TPG) iz SAD u februaru krenuti za Litvaniju, dodaje britanska agencija i ocjenjuje da će to verovatno biti prvi “ispaljeni hitac” u cjenovnom ratu za tržišni udio u predvorju Moskve.

Pregovori su u toku o prvim isporukama američkog gasa, iako litvanska državna kompanija Lietuvos Energija i dalje traži popust na ruske isporuke, navodi jedan neimenovani izvor.

Budući da bi američki izvoz TPG-a trebalo da premaši 60 miliona tona godišnje u 2019. godini, evropski regulatori doživljavaju TPG kao izvjesno rješenje za rastuću tržišnu dominaciju Rusije, ocenjuje Rojters.

Evropska komisija je ranije saopštila da će nadzirati planirano proširenje gasovoda Sjeverni tok, iza kog stoji ruska kompanija Gaprom, a koja, putem ovog projekta, želi da poveća obim prodaje u Evropi.

“Ako imate veliko nagomilavanje količina TPG-a u SAD u 2017. i 2018. godini, kao i nove isporuke Australije i Katara, to će značiti puno TPG-a u Evropi, sa čime će Rusija morati da se bori”, izjavio je analitičar banke Sosijete Ženeral, Tijeri Bro.

IZVOR: TANJUG

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top