SAD: Inflacija i dalje raste

SAD: Inflacija i dalje raste

Rast cijena benzina pogurao je stopu inflacije u SAD u maju, koja je ubrzala četvrti mjesec uzastopno, saopštilo je američko Ministarstvo rada.

Indeks potrošačkih cijena (CPI) je u maju porastao 0,4 odsto na mjesečnom nivou, a inflaciju je najvećim dijelom podstakao rast cijena benzina od 10,4 odsto, navodi ministarstvo.

Na godišnjem nivou, CPI je mirovao. Kada se iz računice izbace hrana i energenti, osnovni CPI je ne mjesečnom nivou porastao 0,1 odsto, što je najmanji rast od decembra prošle godine, dok je na godišnjem nivou indeks uvećan 1,7 odsto.

Majska inflacija je bila nešto slabija od očekivane, budući da su analitičari prognozirali da će ukupni CPI porasti 0,5 odsto, a osnovni CPI 0,2 odsto.

Američka Uprava federalnih rezervi (Fed) zadržala je ključnu kamatnu stopu na postojećem nivou blizu nule, a predsjednica Feda Dženet Jelen izjavila je da će prvo podizanje stope u poslednjih devet godina uslijediti kasnije ove godine.

Nakon dvodnevnog sastanka Federalnog komiteta za otvoreno tržište, Jelen je poručila da najveća svjetska privreda i dalje bilježi slabosti zbog kojih kamatne stope neće biti podizane u kratkom roku.

Izvor:Tanjug

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top