SAD i Kuba opet u diplomatskim odnosima

 Poslije više od pedeset godina napetih i hladnoratovskih odnosa, SAD i Kuba ponovo otvaraju ambasade u glavnim gradovima dvaju zemalja.

Diplomatske misije su postale ambasade u ponoć po lokalnom vremenu. Proces ponovnog povezivanja dvaju zemalja su u decembru 2014. godine započeli američki predsjednik Barak Obama i kubanski predsjednik Raul Kastro. Nakon ovog simboličnog događaja uslijediće sastanak američkog državnog sekretara Džona Kerija i kubanskog ministra vanjskih poslova Bruna Rodrigeza, prvog kubanskog ministra vanjskih poslova koji je od Kubanske revolucije 1959. godine posjetio Vašington.

Rodrigez će danas prisustvovati podizanju kubanske zastave na ponovno otvorenoj ambasadi u Vašingtonu. Američka ambasada u Havani će takođe biti otvorena, ali zastava neće biti podignuta sve do Kerijeve posjete u avgustu.

Među državama i dalje postoje nesuglasice. Američki turisti koji žele da posjete Kubu su i dalje suočeni s ograničenjima, a trgovački embargo američkim kompanijama je i dalje na snazi, na štetu kubanske privrede. Kastro je od Obame zatražio ukidanje embarga, ali se čeka odluka američkog Kongresa.

Izvor:
Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top