SAD i Kina bez dogovora o spornim pitanjima u trgovinskim odnosima | Ekonomist

SAD i Kina bez dogovora o spornim pitanjima u trgovinskim odnosima

Godišnji Američko-kineski sveobuhvatni ekonomski dijalog o trgovinskim odnosima između dviju zemalja održan u Vašingtonu okončan je u četvrtak bez postizanja dogovora oko najvažnijih pitanja.

Dvije strane nakon razgovora nisu dale zajedničku izjavu ili iznijele plan djelovanja, a otkazane su i predviđene konferencije za medije.

SAD su kritične spram kineskog trgovinskog viška te zahtijevaju ‘poštenije’ trgovinske aranžmane, dok američki predsjednik Donald Tramp još dodatno poručuje da carine na uvoz kineskog čelika i dalje predstavljaju mogućnost.

Prilikom uvodnog obraćanja na američko-kineskoj konferenciji, ministar trgovine Vilbur Ros kritikovao je kineskih 347 milijardi dolara viška u trgovini sa SAD, kazavši da to nije rezultat tržišnih sila.

U kratkoj izjavi nakon konferencije, Ros i i američki ministar finansija Stiven Mnučin dali su malo detalja i tek male naznake napretka oko spornih pitanja.

“Kina je potvrdila naš zajednički cilj smanjenja trgovinskog deficita na kojem će obje strane sarađivati kako bi ga postigle”, poručili su.

Sporno pitanje oko carina na čelik je prema očekivanjima trebala biti teška tema razgovora, no nijedna strana nije dala izjavu vezanu za tu temu.

SAD krivi prekomjerne izvozne kapacitete Kine za zasićenost na globalnom tržištu čelika, koja šteti američkim proizvođačima, zbog čega SAD prijeti uvođenjem novih carina.

Stručnjaci smatraju da je bilo teško očekivati da će pregovori proizvesti bilo koji značajan dogovor o najtežim pitanjima.

Osim čelika, očekivalo se da će SAD pritisnuti Peking zbog subvencija koje daje kompanijama u državnom vlasništvu.

Prema očekivanjima, Kina se trebala usredsrediti na američko odbijanje prodaje Pekingu proizvoda napredne tehnologije.

U maju, SAD i Kina postigli su trgovinski sporazum kojim se kinesko tržište otvara za američke agencije za kreditni rejting i kompanije za kartično poslovanje.

Kina je takođe pristala da ukine zabranu na uvoz američke govedine te je pristala na američke isporuke ukapljenog prirodnog plina (LNG).

 

Izvor: SEEbiz / Hina

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top