SAD i dolar jačaju - EUR na teškim mukama | Ekonomist

SAD i dolar jačaju – EUR na teškim mukama

Na svjetskim valutnim tržištima kurs eura zaronio je prošle nedelje, po prvi put nakon sedam mjeseci, ispod nivoa od 1,06 dolara.

Razlog za to je jer je sve vjerovatnije da će Fed u decembru povećati kamate, a ECB uskoro dodatno olabaviti monetarnu politiku.

Kurs eura prema američkoj valuti pao je prošle nedelje 0,5 odsto, na 1,059 dolara. U odnosu, pak, na japansku valutu, cijena dolara ostala je na nedeljnom nivou nepromijenjena, na 122,8 jena.

Euro je, pak, oslabio prema ‘japancu’, za 0,5 odsto, na 130,05 jena.

Američka valuta ojačala je nakon niza novih izvještaja koji su potvrdili da najveća svjetska privrda stabilno raste, pa je sve vjerovatnije da će Fed u decembru povećati ključne kamatne stope, po prvi put od 2006. godine.

Zahvaljujući tome, dolarov indeks, koji mjeri vrijednost američke prema drugih šest vodećih svjetskih valuta, dostigao je polovinom nedelje 100,17 bodova, najviši nivo za osam i po mjeseci.

Sa druge strane, euro je bio pod pritiscima jer se na ovonedeljnoj sjednici Evropske centralne banke (ECB) očekuje najava dodatnog popuštanja monetarne politike.

Kurs eura skliznuo je stoga ispod nivoa od 1,06 dolara.

“Ako pogledate trgovanje poslednjih dana, očito je da su ECB-ovi potezi već uračunati. Očekujem da će centralna banka produžiti program kupovine imovine i sniziti kamatne stope, ali najvažnije je to što signaliziraju da nove mjere slijede. Teško je očekivati da će privredni pokazatelji objavljeni u međuvremenu imati većeg uticaja na tržišta”, kazao je Lutz Karpowitz, valutni analitičar u Commerzbanci.

Izvor: B92.net

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top