SAD bušotine nokautirale naftu | Ekonomist

SAD bušotine nokautirale naftu

Cijene nafte su pale, nadovezujući se na višenedeljno pojeftinjenje nakon što je izveštaj iz SAD podgrijao zabrinutost u vezi sa prekomjernim globalnim zalihama.

Američka “laka” nafta (WTI) za isporuku u septembru pojeftinila je na Njujorškoj berzi na 43,57 dolara u odnosu na 43,87 dolara nedelju dana ranije, dok je nafta tipa “brent” za septembarsku isporuku u Londonu pojeftinila na 48,25 dolara sa prošlonedjeljnih 48,61 dolara, prenosi agencija Frans pres.

Zabrinutost u pogledu visine globalnih zaliha nafte podstaknuta je u petak kada je američka kompanija “Bejker Hjuz” saopštila da je broj bušotina u SAD treću uzastopnu nedjelju bio u porastu.

Prezasićeno globalno tržište nafte glavni je krivac za oštar pad cijena “crnog zlata” na gotovo trećinu vrijednosti u odnosu na vrhunac iz sredine 2014. SAD trenutno proizvode rekordne količine nafte.

Istovremeno, Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK) nastavlja da premašuje kvotu kartela od 30 miliona barela dnevno.

Izvor: b92

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top