SAD: Britanci nam donijeli novu opasnost | Ekonomist

SAD: Britanci nam donijeli novu opasnost

Američka kancelarija za finansijska istraživanja navela je u izvještaju da su rizici po američku ekonomiju i dalje u “srednjem” rasponu, ali da su pogoršani šokantnom pobjedom opcije za “izlazak” Britanije iz EU na referendumu 23. juna, prenosi agencija Frans pres.

“Budući da je ekonomija Velike Britanije, a posebno britanski finansijski sistem visoko povezan sa ostatkom Evrope i SAD, ozbiljne nepovoljne posljedice u Velikoj Britaniji mogle bi da predstavljaju opasnost po američku finansijsku stabilnost”, piše u izvještaju.

Glasanje za Bregzit uticalo je na oštar pad cijena britanskih aktiva i prognoze privrednog rasta. Ono je takođe razlog zbog kojeg su američke Federalne rezerve odlučile da ne podižu kamatne stope na prošloj sjednici Odbora za monetarnu politiku.

Kancelarija za finansijsku stabilnost, koja je u sastavu Ministarstva finansija SAD, osnovana je u okviru programa reformi koje su na snazi od 2010. godine kao odgovor na globalnu finansijsku krizu.

Neki rizici koji su postojali i prije britanskog referenduma opstaju i dalje, kao što je opasnost od pretjeranog zaduživanja i preuzimanja rizika koje ohrabruju kontinuirano niske kamatne stope, navodi se u izvještaju.

Londonsko povlačenje iz EU, kako se dodaje, može dovesti do recesije britanske ili regionalne ekonomije, pogađajući američku trgovinu, ili uzrokujući volatilnosti na valutnim tržištima.

“Gubitak povjerenja može se sam po sebi uporno obnavljati, i indirektne posljedice mogu proći neopaženo sve dok se ne dogodi stres na tržištima”, navodi se u izvještaju.

 

Izvor: Tanjug

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top