SAD blokiraju prodaju borbenih aviona Izraela Hrvatskoj | Ekonomist

SAD blokiraju prodaju borbenih aviona Izraela Hrvatskoj

SAD blokiraju izraelsku prodaju korišćenih borbenih aviona F-16 Hrvatskoj, članici NATO-a, javili su izraelski mediji.

Ranije ove godine objavljeno je da Izrael prodaje 12 aviona F-16 američke proizvodnje Hrvatskoj za 500 miliona dolara. Grčka, Južna Koreja, Švedska i SAD su takođe ponudile Hrvatskoj da je snabdijevaju vojnim avionima kako bi zamijenila zastarjele avione MIG-21S ruske proizvodnje.

Pozivajući se na neimenovane izraelske zvaničnike, izraelski TV Kanal 10 je javio da je vlada predsjednika SAD-a Donalda Trampa ljuta što je Izrael dodao unaprijeđene elektronske sisteme izraelske proizvodnje avionima F-16S u sklopu napora da ubijedi Hrvatsku da kupi avione. Ti zvaničnici su rekli da SAD vjeruju kako je Izrael nefer profitirao, pošto su F-16S avioni američke proizvodnje i nije predviđeno da budu prodati trećoj strani bez odobrenja zemlje koja ih proizvodi, odnosno SAD.

U izvještaju se takođe navode izjave zvaničnika da je Hrvatska ljuta zbog odugovlačenja prodaje i da je nedavno rekla Izraelu da sredi stvar sa SAD.

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu je postavio to pitanje kada se u ponedjeljak sastao s državnim sekretarom SAD-a Majkom Pompeom u Briselu. Pompeo je rekao da je on za prodaju, ali da je blokira ministar odbrane Džejms Matis koji je protiv.

Netanjahu i njegov hrvatski kolega Andrej Plenković objavili su sporazum o prodaji u januaru i Hrvatska ga je odobrila dva mjeseca kasnije.

Izrael traži kupca za svoju zastarjelu flotu F-16 koje izraelske vazduhoplovne snage ne koriste već godinama, javila je TV Hadašot njuz. Oko 30 starih aviona je stavljeno van upotrebe posljednjih godina.

____________________________________________________________________________________________

Izvor: Agencije

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top