SAD bi trebala da ukine zabranu izvoza nafte | Ekonomist

SAD bi trebala da ukine zabranu izvoza nafte

SAD bi zaradio 23 milijarde dolara do 2030. ukoliko ukine zabranu izvoza najvećeg dijela naftnih proizvoda, navodi se u studiji.

Sjedinjene Američke države moraju da ukinu “zastarjelu” zabranu izvoza nafte da bi ostvarile punu ekonomsku i geopolitičku prednost procvata proizvodnje nafte iz stijena, navodi se u studiji Poslovne škole Univerziteta Harvard.

Ukidanje 40-godišnje zabrane izvoza najvećeg dijela naftnih proizvoda, uvedene kao odgovor na arapski naftni embargo 1975. i ublažavanje restrikcija na izvoz tečnog prirodnog gasa donijelo bi 23 milijarde dolara u američki budžet do 2030. To bi dovelo do otvaranja desetina hiljada novih radnih mjesta i omogućilo SAD-u veći uticaj u svijetu, navodi se u studiji, prenosi Reuters.

“Danas, zabrana izvoza nafte umanjuje tržišne mogućnosti za naše proizvođače i smanjuje privredni rast SAD-a, dok zauzvrat ne nudi nikakve koristi Americi, niti Amerikancima”, navode autori studije izrađene u saradnji sa Boston Consulting grupom.

Poziv za ukidanje zabrane dolazi u vrijeme žustre rasprave u Washingtonu o toj temi, nakon što su republikanci u posljednjih nekoliko mjeseci prijedlog zakona o ukidanju zabrane predstavili i gornjem i donjem domu američkog Kongresa. Proizvođači nafte koji žele da izvoze u Aziju i Evropu navode da zabrana izvoza dovodi do gomilanja zaliha kod kuće, što bi moglo da uguši procvat vađenja nafte iz stijena. Dio demokrata protivi se tome, navodeći da bi izvoz podigao domaće cijene nafte.

Zahvaljujući hidrauličnom bušenju stijena, proizvodnja prirodnog gasa u SAD-u skočila je 35 posto od 2005, a proizvodnja nafte 45 posto od 2010. Harvard navodi da bušenje stijena doprinosi američkom bruto društvenom prozivodu sa 430 milijardi dolara godišnje i omogućava posao za više od 2,7 miliona ljudi.

Izvor: Agencije

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top