SAD: Aviokompanije traže pomoć od Vlade | Ekonomist

SAD: Aviokompanije traže pomoć od Vlade

Tri najveća američka avioprevoznika traže državnu pomoć, jer smatraju da konkurenti iz Zaliva imaju nepravednu prednost. Izvršni direktori ovih komapnija smatraju da je globalni dogovor o otvorenom nebu njihovim konkurentima iz Južne Azije dao nepravednu prednost.

U pozadini Capitol Hilla, avioni svih veličina tri ključna avioprevoznika Sjedinjenih Američkih Država slijeću i polijeću stotine puta dnevno. Mnogi od njih prevoze one iste Vladine službenike od kojih traže da ne gledaju po strani i uključe se u ono što nazivaju globalnim ratom velikih avioprevoznika.

Direktor United Airlinesa, Jeff Smisek je rekao: “Ovo nije protekcionizam. Ovdje je riječ o sprovođenju zakona o poslovanju. O onome za šta se Amerika zalaže, a to je fer konkurencija, bez ilegalne pomoći sa strane”.

Delta, American i United Airlines tvrde da su ih napale tri kompanije iz arapskih zemalja. Za razliku od slobodnog tržišta u Americi, Emirates, Etihad i Qatar Airways su u državnom vlasništvu i njihovi izvršni direktori, navodno, primaju milijarde dolara pomoći od tih istih vlada za dalje širenje.

Od kada je Dogovor o otvorenom nebu ispregovaran prije 15 godina, avioprevoznici iz Persijskog zaliva, svoje kapacitete u sjedištima prema Sjedinjenim Američkim Državama povećali su za nevjerovatnih 1.5000 posto. Dnevna uzlijetanja su uvećana za 32 posto.

Žalbe Amerikanaca

Američki prevoznici se sada žale da je prisustvo njihovih, stranih konkurenata preplavilo domaće tržište i polako uništava domaće kompanije.

Međutim, izvršni direktor Qatar Airwaysa je u odgovoru na ove kritike poručio američkim kolegama da je krivica isključivo njihova. Poziva se na istraživanja prema kojima su američki avioprevoznici , kada je riječ o nivou usluge, konstantno iza onih iz Zaliva. “Putnicima pružamo besprijekornu uslugu. I insistiramo na izuzetno visokim standardima. Kod nas dobijaju iskustvo u letu kakvo ne mogu da dobiju nigdje drugo”, poručio je Akbar Al Baker iz Qatar Airwaysa.

SAD ima svoje interese. Zalivski prevoznici potiču iz zemalja koje američka Vlada smatra ključnim saveznicima na turbulentnom Bliskom istoku. I za razliku od američkih, azijski avioprevoznici su trenutno top kupci američkih aviona.

Izvor: Al Jazeera

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top