SAD i 14 država EU protjeruju ruske diplomate | Ekonomist

SAD i 14 država EU protjeruju ruske diplomate

Sjedinjene Američke Države i 14 članica Evropske unije odlučili su da protjeraju dio diplomatskog osoblja Rusije iz svojih zemalja kao odgovor na trovanje bivšeg dvostrukog agenta Sergeja Skripalja u Velikoj Britaniji.

Predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk izjavio je danas da će narednih dana i nedjelja članice Unije možda preduzeti i dodatne mjere koje uključuju nova protjerivanja ruskih diplomata, prenosi Asošiejted pres.

SAD su odlučile da protjeraju 60 ruskih diplomata i naredile zatvaranje ruskog konzulata u Sijetlu, dok Njemačka i Poljska protjeruju po četiri ruske diplomate, Češka i Litvanija po tri, a Holandiju i Italiju moraju da napuste po dva pripadnika ruskog diplmatskog osoblja.

Neimenovani zvaničnici administracije američkog predsjednika Donalda Trampa navode da je među 60 protjeranih diplomata i 12 pripadnika ruske misije pri UN, za koje SAD vjeruju da su špijuni prikriveni diplomatskim funkcijama. Oni navode da konzulat Rusije u Sijetlu izaziva zabrinutost zbog moguće kontra obavještajne aktivnosti u blizini baze američke mornarice. Američki zvaničnici su saopštili da se preduzetim mjerama šalje poruka o “neprihvatljivo visokom” broju ruskih špijuna u SAD i da su one odgovor na napad nervnim gasom na bivšeg ruskog i britanskog dvostrukog agenta Sergeja Skripalja. Protjerane ruske diplomate imaju sedam dana da napuste SAD.

Njemačko Ministarstvo vanjskih poslova saopštilo je da je njihov potez dio zajedničkog odgovora evropskih zemalja na slučaj Skripalj.

– Protjerivanje četvoro diplomata je snažan znak solidarnosti s Velikom Britanijom koji pokazuje riješenost njemačke vlade da ne ostavi bez odgovora napade na naše najbliže partnere i saveznike – navelo je njemačko Ministarstvo, dodajući da je taj potez takođe odgovor na nedavne sajber napade na mrežu njemačke vlade, koji se, prema dosadašnjim informacijama, sa velikom vjerovatnoćom mogu pripisati ruskim izvorima.

Ruski ambasador u Vašingtonu Anatolij Antonov rekao je danas da odluka američke administracije da protjera 60 ruskih diplomata zbog trovanja bivšeg špijuna u Velikoj Britaniji uništava ono što je preostalo od rusko-američkih odnosa. Antonov je američki potez osudio kao nepromišljen i provokativan i rekao da će Moskva adekvatno odgovoriti. Prema njegovim riječima, SAD uništavaju ostatke rusko-američkih odnosa, a Vašington će biti odgovoran za posljedice.

Velika Britanija je okrivila Rusiju za trovanje nekadašnjeg dvostrukog agenta Sergeja Skripalja i njegove ćerke. Rusija je snažno odbacila te optužbe. Kao vid solidarnosti s Londonom, SAD i EU su objavile protjerivanje ruskih diplomata.

Komentariši

Top