Sa Turskom potpisan paket sporazuma | Ekonomist

Sa Turskom potpisan paket sporazuma

Potpredsjednici vlada Crne Gore i Republike Turske Milutin Simović i Redžep Akdag potpisali su paket sporazuma i time ostvarili konkretne rezultate na polju produbljivanja i unapređenja ekonomske saradnje dvije zemlje, uz definisanje jasnih daljih ciljeva- tri puta povećanje obima robne razmjene i animiranje novih turskih kompanija za ulaganja u Crnu Goru.

Na IV sjednici Mješovite komisije za ekonomsku saradnju Vlade Crne Gore i Vlade Republike Turske potpisani su sporazumi o saradnji u oblasti šumarstva, poljoprivrede, vojne industrije i Protokol sa sjednice koji definiše pravce daljeg djelovanja. Crna Gora i Turska su se saglasile da je potrebno što prije započeti pregovore o izmjeni Sporazuma o slobodnoj trgovini između dvije zemlje.

„Poruka koju šaljemo privrednicima sa ovog sastanka je, da vodimo računa o njima, da im stvaramo poslovne mogućnosti, uvodimo praksu i standarde koji će im omogućiti da u fer uslovima konkurencije mogu učestovati na tržišnoj utakmici i širimo mogućnosti za plasman njihovih proizvoda”, istakao je Simović.

On je ohrabrio već iskazano interesovanje turskih kompanija za ulaganje u sektore energetike, agroindustrije, prerade metala, tekstilne i drvne industrije i zdravstva u Crnoj Gori i, imajući u vidu razvojne projekte u ključnim oblastima i investicioni ambijent, pozvao je turske kompanije da još značajnije ulažu u Crnu Goru.

Potpredsjednik Vlade Crna Gore je čestitao Vladi Republike Turske na odličnoj organizaciji IV sjednice Mješovite komisije, izrazivši uvjerenje da će rezultirati konkretnim oblicima saradnje.

“Pored potpredsjednika Vlade Crne Gore i ministra poljoprivrede i ruralnog razvoja mr Milutina Simovića u svojstvu kopredsjedavajućeg, sjednici su u okviru crnogorske delegacije prisustvovali i ministar saobraćaja i pomorstva Osman Nurković, ministar zdravlja Kenan Hrapović, ministar prosvjete Damir Šehović i savjetnik predsjednika Vlade za strane investicije Vladimir Beratović”, saopšteno je iz Vlade.


 

Izvor: Rtcg

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top