Sa rastom indeksa u Njujorku, smanjenje gubitaka i na evropskim berzama | Ekonomist

Sa rastom indeksa u Njujorku, smanjenje gubitaka i na evropskim berzama

Indeksi na Wall streetu su se djelimično oporavili, dan pošto su s političkim previranjima u SAD zabilježili najveći pad u posljednjih osam mjeseci.

Indeks Dow Jones porastao 0,3 odsto, Standard&Poor 500 od 0,4 odsto, a Nasdaq od 0,7 odsto.

Evropski indeksi su i pored blagog oporavka trgovanje završili u crvenom – njemački DAX je pao 0,3 odsto, francuski CAC-40 0,5 odsto, a britanski FTSE 100 0,9 odsto.

U Aziji su takođe zabilježeni gubici. Japanski Nikkei 225 pao je 1,3 odsto, Hongkonški Hang Seng 0,6 odsto, Šangajski kompozitni indeks 0,5 odsto, a južnokorejski indeks Kospi 0,3 odsto. Sidnejski indeks S&P/ASX 200 pao je 0,8 odsto.

Cijene nafte su takođe u porastu posle pada tokom većine dana. Prema podacima Blumberga, cijena referentne američke nafte porasla je za 0,5 odsto na 49,3 dolara po barelu, a nafta Brent takođe za 0,5 odsto na 52,5 dolara po barelu.

Gubici na svjetskim berzama uslijedili su posle velikog pada na Wall streetu u srijedu sa strahovanjem investitora od razvoja političke situacije u Vašingtonu i neizvjesnosti oko najavljenih mjera i reformi poreskog sistema SAD.

Tim padom na Wall streetu završen je neuobičajeno dug period relativnog mira na berzama koje su reagovale na posljedice smjene direktora FBI Džejmsa Komija i njegovih bilješki u kojima se navodi da je američki predsjednik Donald Tramp tražio od Komija da obustavi istragu protiv njegovog savjetnika za nacionalnu bezbjednost Majkla Flina.

Smirivanje naWall streetu uslijedilo je i pošto je američko Ministarstvo pravde imenovalo bivšeg direktora FBI-aja Roberta Milera za specijalnog savjetnika u nadgledanju istrage o povezanosti Rusije i Trampove predsjedničke kampanje, što su pozdravili predstavnici obe najveće američke partije.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top