Sa kakvim se problemima djeca suočavaju na internetu i kako da ih zaštitimo? | Ekonomist

Sa kakvim se problemima djeca suočavaju na internetu i kako da ih zaštitimo?

Kroz rad na računaru djeca uče na zanimljiv način o tome kako da koriste modernu tehnologiju. Razvojem informatičke tehnologije (IT) povećala se mogućnost komuniciranja, a s tim i rizik za korisnike među kojima su najugroženija djeca.

Poznato je da je dječiji mozak kao sunđer i da veoma brzo upija novitete što za roditelje koji nisu dovoljno vični modernim tehnološkim uređajima može da predstavlja ozbiljan problem. Potrebno je upozoriti roditelje kao i samu djecu na moguće opasnosti i upoznati ih sa sigurnim načinima korišćenja interneta.

Kao i svaka stvar i internet ima svoje prednosti i mane. Nasuprot dostupnosti informacija, zabave (gejming), komuniciranja bez obzira gdje smo, nalazi se, između ostalog, izloženost seksualnim sadržajima (pornografija), nasilničkim i uvredljivim porukama.

Svemu ovome podložna su djeca, ali i ne samo tome. Pretjerano surfovanje netom izaziva zatvorenost kod mališana, a osim toga, ukoliko komunicira putem društvenih mreža, dijete ne zna ko se nalazi iza drugog računara što može biti zloupotrijebljeno.

Takav vid iskorišćavanja, ali i nasilje i vrijeđanje putem interneta naziva se sajberbulin (cyberbullying). Po definiciji, sajberbulin je elektronsko nasilje koje se odražava kao agresivni čin grupa ili pojedinaca koji koriste internet za komuniciranje.

U sajberbulin spada: slanje prijetećih, vulgarnih poruka ili slika, objavljivanje privatnih informacija, lažno predstavljanje kako bi se vršio pritisak ili nanijela šteta drugoj osobi.

Odrasli i djeca mogu vršiti elektronsko nasilje putem: e-mail, instant poruke, SMS ili digitalne slike poslane sa smartfona ili računara, putem društvenih mreža (FB, Twitter, Instagram, LinkedIn), preko portala, blogova, chat soba, foruma i slično.

Zato, da biste se zaštitili, ali prije svega vašu djecu, treba poštovati nekoliko pravila.

  • Preporučuje se adekvatna zaštita – anti virus program za kontrolu dječijeg računara. Na primjer, ESET NOD32 program ima Parental Control opciju koja omogućava da izaberete koje sajtove dijete ne može da koristi;
  • Nikome ne otkrivajte lozinke, lične podatke ili privatne fotografije;
  • Sve što objavljujete neka bude objavljeno “hladne glave“, jednom učinjeno ne možete vratiti;
  • Vodite računa sa kim komunicirate na društvenim mrežama. Budite oprezni kada stupate u kontakt sa nepoznatim osobama.

Ukoliko se desi da vaše dijete uđe u kandže sajberbulina, roditeljima se preporučuje da se obrate policiji i internet provajderu kako bi mu dostavili informacije o nasilniku. Takođe, djetetu treba objasniti da ne odgovara na nasilne i prijeteće poruke (sporne fotografije ili snimke), ali i da ih ne briše, jer na sudu u eventualnom procesu mogu poslužiti kao dokaz protiv nasilnika.

 


izvor: @FOS Media

Aleksa Bigović
IT analitičar

Komentariši

Top