Ryanair mora da proda svoj udio u irskoj aviokompaniji Aer Lingus | Ekonomist

Ryanair mora da proda svoj udio u irskoj aviokompaniji Aer Lingus

Jedna od najpoznatijih niskotarifnih aviokompanija, Ryanair, mora da proda većinu svog udjela u irskoj konkurentskoj kompaniji Aer Lingus.

Naime, CMA, nadležno tijelo za zaštitu tržišnog takmičenja, je naredilo aviokompaniji da svoj udio u Aer Lingusu smanji s 29,8 posto na pet posto. Ryanair je, pak, izjavio kako je odluka ‘očigledno pogrešna’.

Do odluke je došlo pošto je vlada Irske odlučila da proda 25 posto udjela u Aer Lingusu vlasniku British Airwaysa, International Airlines grupi (IAG).

CEO Ryanaira, Michael O'Leary, borio se protiv prijašnjih pokušaja da se kompanija natjera da proda udio u Air Lingusu. Štoviše, O'Leary je u dva navrata pokušao da kupi kompaniju. Posljednji put ga je spriječila Evropska komisija, na čemu je Aer Lingus bio zahvalan. Poslije toga je CMA izdao naredbu prema kojoj Ryanair mora svoj udio u Aer Lingusu da smanji na pet posto.

Ryanair se, očekivano, žalio na odluku, ali je u aprilu izgubio slučaj na sudu. Međutim, kompanija je odlučila da žalbu usmjeri na Vrhovni sud, što će, ukoliko Vrhovni sud pristane da razmotri slučaj, znatno usporiti preuzimanje Aer Lingusa od strane IAG-a.

Izvor:
Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top