Rusko tržište akcija pod pozitivnim uticajem stranih ulagača | Ekonomist

Rusko tržište akcija pod pozitivnim uticajem stranih ulagača

Od početka novembra, međunarodni investitori su povećali ulaganja u rusko tržište akcija. Prema podacima “Citibanka”, ukupan obim stranih investicija u ruske akcije je za nedjelju dana do 22. decembra bio 120 miliona dolara.

Ukupan godišnji priliv je iznosio 727 miliona dolara. To je prvi pozitivan godišnji rezultat od 2012. godine, kada su strani investitori uložili u ruske akcije 410 miliona dolara i maksimalni rezultat od 2010. godine, kada je uloženo 3,3 milijarde dolara.

Stalno zanimanje stranih investitora za rusko tržište krajem godine je podiglo ruske berzanske indekse do istorijskog maksimuma. U decembru je indeks MMVB dostigao 2258,1 bodova. Čak ako uzmemo u obzir kasnije sniženje za 3,5 odsto, na 2178 bodova u ponedjeljak, od početka godine berzanski indeks se povećao za 23,7 posto.

Očekivanje da će američke sankcije biti ublažene doprinijeće daljem prilivu investicija u Rusiju, barem do inauguracije Donalda Trumpa.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top