Ruski raketni motori se izvoze u SAD | Ekonomist

Ruski raketni motori se izvoze u SAD

Ruska kompanija “”Energomaš” isporučiće 60 novih raketnih motora “RD-181” američkoj kompaniji “Orbital sajenses”, prenose svjetski mediji.

Vijest da su kompanije iz Rusije i SAD sklopile ugovor o poslu čija vrijednost iznosi milijardu dolara izazvala je snažne reakcije s obzirom na to da su još uvijek na snazi američke sankcije nametnute Rusiji.

Riječ je o ugovoru koji su potpisale ruska korporacija za proizvodnju raketa za svemirska istraživanja “Energomaš”” i američka kompanija “Orbital sajens korp”, koji predviđa da kupac iz SAD kupi u Rusiji 60 raketnih motora tipa RD-181.

Ugovor potpisan u Moskvi precizira da će američki kupac prva dva raketna motora dobiti već u junu 2015. godine. Takođe, ugovor obuhvata ne samo troškove proizvodnje motora, nego i usluge poput obuke za let, instaliranja raketnih motora i obavljanja testova.

Raketni motor RD-181 specijalno je projektovan za raketu nosač “angara”, koja snabdijeva Međunarodnu kosmičku stanicu.

 

Izvor: B92

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top