Ruski proizvodi su bum u Poljskoj

Ruski proizvodi su bum u Poljskoj

Poljaci su počeli masovno da kupuju ruske prehrambene proizvode koji su pojeftinili zbog pada kursa rublje, prenosi poljski list Metro.

“Uvoz prehrambenih proizvoda s oznakom Made in Russia obara sve rekorde”, prenosi RIA Novosti.

Nakon što je Rusija uvela embargo na uvoz prehrambenih proizvoda iz Evrope kao odgovor na antiruske sankcije EU, poljski izvoz poljoprivrednih proizvoda je pao za 30 odsto do rekordno niskih 880 miliona eura.

Pritom je, prema podacima poljskog ministarstva, Poljska 2014. iz Rusije uvezla prehrambene proizvode za 160,6 miliona eura, što je za 78,9 odsto više nego 2013. godine.

“Takav bum u prodaji ruskih proizvoda događa se prvi put”, piše poljski list, pozivajući se na poljsko Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Stručnjaci ističu kako je ova situacija posljedica slabljenja rublje. Za Poljake su ruski proizvodi postali jeftiniji i poljski preduzetnici su počeli intenzivno da nabavljaju prehrambene proizvode u Rusiji, a na taj način i da podržavaju ruske proizvođače.

Izvor: SEEbiz

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top