Ruski odgovor zapadu - lansirana kartica "mir" | Ekonomist

Ruski odgovor zapadu – lansirana kartica “mir”

Ruske banke su počele da izdaju prve nacionalne platne kartice koja je alternativa američkim karticama Visa i Masterkard.

Tako je realizovana ideja koja je “sinula” nakon što je većina potrošača ostala bez mogućnosti plaćanja plastičnim novcem zbog uvođenja zapadnih sankcija Moskvi.

Karticu pod nazivom “Mir” – što se prevodi i kao “mir” i kao “svet” – emitovalo je nekoliko ruskih banaka, među kojima su Gasprom banka, Banka Rusija i još neke banke koje su na “crnoj listi” Zapada od prošlogodišnjeg pripajanja Krima Ruskoj Federaciji, prenosi agencija Frans pres.

“Emisija i distribucija ove kartice je najvažnija faza u obezbjedjvianju finansijskog suvereniteta zemlje”, navodi se u saopštenju Nacionalnog sistema za platne kartice (NSPK), koji je u julu prošle godine osnovala centralna banka Rusije u nastojanju da smanji zavisnost od Zapada.

Ukupno 35 ruskih banaka učestvuje u platnom sistemu, a sedam je izdalo kartice u sklopu pilot programa, navodi se u saopštenju ruske centralne banke, u kom je takođe objavljena slika plavih i zelenih novih kartica.

IZVOR: TANJUG

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top