Ruski gasovod na teritoriji Grčke | Ekonomist

Ruski gasovod na teritoriji Grčke

Nova grčka koaliciona vlada partije Siriza i Nezavisni Grci (ANEL) spremna je da sarađuje sa Rusijom po pitanju izgradnje ruskog gasovoda na teritoriji Grčke.

To je izjavio član partije ANEL, bivši ministar grčke vlade Terens Kvik (Terens Quick), u intervjuu agenciji Sputnjik.

“Da, mi smo spremni, sada sve zavisi od Rusije”, rekao je Kvik, koji je u prethodnoj vladi Aleksisa Ciprasa bio zamjenik ministra za koordinaciju rada vlade.

On je rekao da će Grčka podržavati odnose sa različitim zemljama, među kojima je i Rusija.

Rusija i Grčka su u junu na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu potpisali memorandum o saradnji u izgradnji nastavka gasovoda Turski tok na teritoriji Grčke.

Projekat je nazvan Južnoevropski gasovod (South European Pipeline, SEP), a za njegovu realizaciju je planirano osnivanje zajedničke projektne kompanije koja će biti nosilac projekta i odgovorna za njegovu realizaciju.

Vrijednost SEP-a se procjenjuje na oko dvije milijarde evra. Izgradnja će početi 2016, a završetak je planiran za kraj 2019. godine.

Na jučerašnjim vanrednim parlamentarnim izborima u Grčkoj Siriza je osvojila 35,47 odsto glasova ili 145 poslaničkih mjesta u parlamentu koji ima 300 poslanika, i Cipras je saopštio da će vladajuću većinu formirati sa dosadašnjim koalicionim partnerom, strankom Nezavisni Grci koja je dobila 3,69 odsto glasova i 10 mjesta u parlamentu.

Izvor: Tanjug
Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top