Ruski gas na političko-ekonomskoj klackalici | Ekonomist

Ruski gas na političko-ekonomskoj klackalici

Učiniti Evropu nezavisnom od ruskog gasa je politički poželjno, ali ekonomski nema smisla i bilo bi preskupo, ocijenili su eksperti tokom diskusije u organizaciji “Energetskog saveza Austrija”.

“Moguće je odustati od ruskog gasa, ali samo uz velike finansijske troškove”, rekao je Harald Stindl, direktor ćerka firme austrijskog naftnog koncerna OMV Gas Connect Austria, tokom diskusije u Beču.

Sličan stav iznijela je ekspert za sektor energetike Kirsten Vestfal iz njemačke Fondacije nauka i politika (SWO).

“Moramo biti svjesni da možemo imati diverzifikaciju, ali nam je onda potreban konsenzus unutar EU, a to će biti skupo. Okretanje leđa jeftinom ruskom gasu imalo bi negativne posljedice po konkurentnost, a i zaštite životne sredine, ako bi se sa gasa prešlo na ugalj”, upozorila je ona.

Johanes Polak sa Instituta za više studije (IHS) postavio je pitanje da li uopšte ima smisla veća nezavisnost od Rusije.

“Ekonomski to uopšte nema nikakvog smisla”, odgovorio je dodajući da postoji teoretska mogućnost da se ruski gas zamijeni tečnim naftnim gasom, ali Amerikanci bi taj gas isporučivali po cijeni koja bi navela Austriju, kako kaže, da radije siječe svoje šume nego da koristi taj gas.

Vestfal je dodala da i politički odustajanje od ruskog gasa ne bi imalo smisla i da bi se time izgubila i posljednja prilika za obnavljanje razgovora sa Rusijom.

“Nešto preduzeti protiv Rusije nema ni geopolitičkog smisla. Međusobna zavisnost povećava bezbjednost”, uvjeren je Polak.

Izvor: RTS

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top