Ruski energetski div ukida stotine radnih mjesta na Zapadu | Ekonomist

Ruski energetski div ukida stotine radnih mjesta na Zapadu

Ruski energetski div Gasprom ukinuće stotine radnih mjesta u inostranim predstavništvima, uključujući Veliku Britaniju, i preseliti u Sankt Peterburg.

Ta odluka dolazi u vrijeme rastućih tenzija između Rusije i zapadnih zemalja, navodi Hina, prenosi Index.hr.
Rojters to saznaje od dva izvora upoznatih sa situacijom. Jedan od njih kaže kako ta odluka odražava širi trend ruskih državnih kompanija koje se povlače sa Zapada, a kao dio nastojanja predsjednika Vladimira Putina za povratak kapitala s ciljem smanjenja izloženosti sankcijama, te podupiranja domaće ekonomije.”U Rusiji se ova priča može prikazati kao otvaranje novih radnih mjesta na domaćem terenu. To je korisno, osobito naročito uoči predsjedničkih izbora”, izjavio je izvor, pozivajući se na nedjeljno glasanje u kojem se uveliko očekuje da će Putin odnijeti pobjedu.

Reorganizacija poslovanja dolazi u trenutku kada su odnosi Rusije i Britanije, gde Gasprom ima daleko najveći trgovinsku kancalariju, dosegli novi najniži nivo, a nakon što je premijerka Tereza Mej kazala da je Moskva kriva za pokušaj ubistva bivšeg ruskog dvostrukog agenta u engleskom gradiću Salisburiju.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top