Ruska vlada istakla spisak prozvoda koji ne smiju da se uvoze iz EU | Ekonomist

Ruska vlada istakla spisak prozvoda koji ne smiju da se uvoze iz EU

Vlada Rusije utvrdila je spisak proizvoda čiji je uvoz zabranjen iz Evropske unije do 5. avgusta naredne godine.

Premijer Dmitrij Medvedev najavio je da spisak zabranjene robe može biti revidiran, u zavisnosti od odnosa sa EU.”Spisak robe se u principu ničim ne razlikuje od prethodnog, izuzimajući konkretne pozicije po biomaterijalima”, rekao je Medvedev na sjednici Vlade, ne otkrivajući detalje.  On je rekao da je i ubuduće zabranjen uvoz iz EU mesa krupne rogate stoke, svinjskog mesa, mesnih prerađevina, ribe, mlijeka i mlječnih proizvoda, povrća i voća.

Ministar poljoprivrede Aleksandar Tkačov izjavio je ranije da bi Rusija mogla da zabrani i uvoz cvijeća, ribe i konditorskih proizvoda.  “Donijeli smo tu odluku prije godinu dana i produžavamo ih kao odgovor na poznate odluke EU i cijelog niza drugih država. Nismo mi počeli tu borbu sankcijama i da bi se ona zaustavila, potrebni su obostrani napori. Nažalost, ne vidimo nikakve pozitivne promjene kod tih država”, kazao je Medvedev.

On je takođe rekao da su ruski poljoprivrednici tražili da se embargo produži na što duži rok.

Medvedev je kazao da su za godine dana, od kada je Rusija uvela kontrasankcije, cijene na prehrambene proizvode skočile, ali da je to dalo impuls za razvoj domaće poljoprivrede.

Ako se uporede cijene u periodu od januara do aprila ove godine, s istim periodom prošle godine, hrana je u prosjeku poskupjela 23 odsto.

Meso je poskupjelo 23 odsto, mlijeko i mlječni proizvodi za 15 odsto, riba 31 odsto, povrće 35 odsto.

Prema istim izvorima, u istom periodu, spoljotrgovinska razmjena Rusije pala je za 33 odsto, izvoz za 29 odsto, a uvoz za 39 odsto.

Izvor: Beta
Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top