Ruska rublja raste uprkos padu cijene nafte | Ekonomist

Ruska rublja raste uprkos padu cijene nafte

Već četvrti mjesec zaredom ruska rublja raste, iako je pad cijena nafte oslabio valute mnogih zemalja izvoznika “crnog zlata”.

Dok je u prošlim vremenima rublja slabila kada bi cijena nafte pala, ruska valuta sada raste uprkos tome što je barel nafte u martu pojeftinio za 5 dolara, na 50,80$ u petak. “Ovo je ruski paradoks, koji ipak ima logike: niža kamata, snažnija ekonomija, kupuj rublje. “Keri” trgovanje je dovoljno dobro čak i sa predstojećim labavljenjem monetarne politike”, kaže Vladimir Miklaševski, viši ekonomista u helsinškoj Danske Bank.

Ruska rublja je magnet za „keri“ trejdere (carry trade)”, rekli su stručnjaci za Bloomberg.

“Keri” trgovanje je tradicionalan metod koji koriste investitori da zarade novac na valutnim tržištima. Osnovna ideja ovog načina trgovanja je jednostavna: „keri“ trejder pozajmljuje finansijska sredstva u valutama sa malim prihodom i nakon toga investira u valute sa većim prinosom.

Rublja je ostala stabilna i na iznenađujuće snižavanje referentne kamate Centralne banke Rusije, sa 10,0%, na 9,75 odsto. Centralna banka je u saopštenju istakla da inflacija usporava brže nego se očekivalo te da se očekuje da u ovoj godini dostigne cilj od 4 odsto.

“Smanjenje kamate dolazi jer usporavanje inflacije premašuje prognoze, inflatorna očekivanja nastavljaju da padaju, a ekonomska aktivnost se oporavlja”, navodi se u saopštenju centralne banke od pre dva dana.

“Usporavanje inflacije je uglavnom posljedica jačanja rublje usljed: većih nego se očekivalo cijena nafte, neprekinutog interesa stranih ulagača za investiranje u ruske akcije, i pada premije rizika na državne obveznice”, navodi se u saopštenju Centralne banke.

Centralna banka predviđa rast BDP-a Rusije od 1% do 1,5 odsto, po konzervativnoj prognozi, koja podrazumijeva pad cijena nafte na 40$ po barelu do kraja 2017. godine i na duži rok, blizu ovog nivoa.

Od početka godine rublja je ojačala oko 7 odsto prema dolaru, na 57,14 rubalja, i oko 3,5% prema euru, na 61,74 rubalja.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top