Ruska rublja najsnažnija valuta u 2016. godini | Ekonomist

Ruska rublja najsnažnija valuta u 2016. godini

Očekuje se da će ruska rublja ovu godinu završiti kao jedna od najjačih valuta u svijetu, budući da je samo brazilski real zabilježio bolji kurs prema dolaru od ruske valute.

Rastuće cijene nafte i sve veće interesovanje stranih ulagača, glavni su razlozi oporavka rublje. Ruska valuta je ove godine ojačala prema dolaru za 17 odsto, u čemu ju je samo malo nadmašio brazilski real koji je porastao za više od 17 procenata.

Rublja je imala težak prvi mjesec u 2016. godini, kada je nafta pala na 27 dolara po barelu, pri čemu je njena vrijednost prema dolaru potonula na najniži nivo ikada od 82 rublje za dolar.

Registrujemo ove godine aktivan ulazak stranaca na tržište rublje i kupovinu obveznica denominovanih u rubljama, s obzirom na pozitivan trend jačanja rublje i uzimajući u obzir dobre prinose tih obveznica”, rekao je ruski ministar finansija Anton Siluanov. Od početka godine, udio stranih kupaca ruskih saveznih obveznica, porastao je za više od 5 odsto, na gotovo 27 procenata.

Rusko tržište akcija je takođe zabilježilo dobre rezultate. Indeks Moskovske berze za trgovanje u rubljama, MICEX, porastao je za 24 posto u ovoj godini, premašujući mnoge rekordne nivoe, dok je RTS indeks denominovan u dolarima bio još uspješniji sa skokom od 49 procenata od januara do decembra 2016.

Prema mišljenju mnogih analitičara, izbor Donalda Trampa za predsjednika SAD-a takođe otvara značajne mogućnosti za investiranje u Rusiju, pošto se predviđa poboljšanje veza između Moskve i Vašingtona pod Trampovom administracijom, navodi Russia Today.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top