Rusiji potrebna cijena nafte od 105 dolara po barelu

Najvećim proizvođačima nafte na svijetu, tačnije onima čiji budžeti u najvećoj mjeri zavise od izvoza upravo nafte, aktuelna niska cijena crnog zlata naravno da ne odgovara. Ne odgovara Libiji, ne odgovara Rusiji, ali ne odgovara ni Kataru.

Dojče banka i Međunarodni monetarni fond analizirali su koja bi cijena nafte bila dovoljna za te države kako bi bi izbalansirale svoje budžete.

U najgoroj poziciji je, a i u bukvalno svakom drugom smislu, Libija. Njima bi izbalansiran budžet donijela cijena od 184 dolara po barelu.

Na drugom mjestu je, doduše u nešto boljoj situaciji, Iran, kome bi najviše odgovarala cijena od 131 dolar i, naravno, više. Slijede Alžir (131), Nigerija (123) i Venecuela (118).

Na ovoj listi našla se i Rusija, koju u posljednje vrijeme pored cijene nafte muče i sankcije. Ruskom budžetu neophodna je cijena od 105 dolara po barelu, a iza njega je budžet Saudijske Arabije, kome bi svanulo uz cijenu od najmanje 104 dolara.

Cijenu od preko 100 dolara zahtijeva i irački budžet (101), smatraju stručnjaci iz Dojče banke i MMF-a.

Čak i države za koje ne biste rekli da imaju ikakve finansijske probleme, poput Ujedinjenih Arapskih Emirata i Katara, žele veću cijenu nafte. Njihovi budžeti bili bi izbalansirani sa cijenom barela sirove nafte od 81, tačnije 77 dolara.

Aktuelna cijena sirove nafte tipa Brent je 59 dolara po barelu.

Izvor ekonomskevesti

Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top