Rusija zabranila uvoz vina Plantaža | Ekonomist

Rusija zabranila uvoz vina Plantaža

Ruska služba “Rospotrebnadzor” zabranila je uvoz u Rusiju crnogorskih vina Plantaže 13. jul jer su u njima pronađeni sadržaji pesticida i plastike.

Federalna služba za nadzor otkrila je u 2017. godini 24 partije alkoholnih proizvoda “13. jula” u kojima je tokom kontrole otkriven sadržaj pesticida i plastike, zbog čega su proizvodi koji ne odgovaraju standardima povučeni sa tržišta, a materijali su predati sudu, prenosi N1.

Uprkos upozorenjima, “13. jul” nije dostavio informacije da je eliminisao nedostatke, zbog čega je od 26. aprila obustavljen uvoz alkoholnih pića “Plantaža” u Rusiju.

Iz kompanije “Plantaže” tvrde da nisu tačni podaci sanitarnih vlasti Ruske federacije jer su oni uzorke iz iste serije vina poslali u tri sertifikovane laboratorije i da su ti nalazi pokazali da spornih sastojaka nema ili su u sto puta manjem procentu od onih koje je objavila ruska sanitarna služba.

Oni tvrde da su prije tri mjeseca dobili dopis ruske sanitarne službe u kojem je navedeno da su na osnovu anonimne dojave izvršili analizu vina koje su, kako su naveli, pokazale više nivoe spornih supstanci.

Ovakva odluka će nanijeti veliku direktnu štetu kompaniji jer je izvoz “Plantaža” u Rusiju činio oko 20 odsto ukupnog izvoza ili sedam do 10 odsto ukupne prodaje. Plantaže su na tržištu Rusije u proteklih pet godina prodale 10 miliona flaširanih proizvoda.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top