Rusija spremna, pravi svoju "evrozonu" | Ekonomist

Rusija spremna, pravi svoju “evrozonu”

Rusija je spremna za stvaranje monetarne unije u okviru Evroazijske ekonomske unije, izjavio je ruski premijer Dmitri Medvedev.

“Spremni smo da razmotrimo mogućnosti i uslove pokretanja monetarne unije i da o detaljima razgovaramo sa drugim članicama saveza”, kazao je Medvedev, prenosi Raša tudej.

Kako je naveo, više od 40 zemalja i saveza željelo bi da poveća razmjenu sa Evroazijskom ekonomskom unijom.

Medvedev je naglasio da se svjetska ekonomija suočava sa brojnim izazovima i da je potrebna bliža saradnja. Sve mjere bi trebalo preduzimati “u saradnji, ne izolaciji”, dodao je.

Evroazijska ekonomska unija osnovana je 2015. godine na osnovu carinske unije Rusije, Kazahstana i Belorusije, a članovi su još i Jermenija i Kirgistan, dok je Tadžikistan potencijalni član.

Jedan od prvih pokušaja da se unapredi ekonomska saradnja na prostoru bivšeg SSSR-a bilo je potpisivanje sporazuma o stvaranju carinske unije i jedinstvenog ekonomskog prostora 1999. godine između Rusije, Belorusije, Kazahstana, Kirgistana i Tadžikistana.

Indija, Kina, Tunis, Egipat i Izrael već su iskazali interesovanje da se uspostavi zona slobodne trgovine sa Rusijom, vodećom u EU.

 

Izvor: B92

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top