Rusija postaje agrarna velesila | Ekonomist

Rusija postaje agrarna velesila

Zapadne sankcije i pad vrijednosti rublje učinile su rusku poljoprivredu izuzetno profitabilnom, pa Rusija trenutno više zarađuje od izvoza hrane nego od oružja.

Rusija je prošle godine postala najveći svjetski izvoznik žita plasiravši više od 34 miliona tona dok je ukupna proizvodnja dostigla rekordnih 119 miliona tona.

Kako piše Financial Times, uspjeh ruske poljoprivrede ne staje samo na pšenici. Ta je država u potpunosti zamijenila uvoz svinjetine i piletine domaćom proizvodnjom, a postala je i najveći svjetski proizvođač šećerne repe. Uvođenje sankcija nakon aneksije Krima ima uticaja na skok ruske poljoprivrede, ali je veći uticaj došao s padom cijena nafte.

S jedne strane, došlo je do pada vrijednosti rublje što je izvoz učinilo konkurentnijim, a uvoz hrane je postao skuplji.

“Develvacija rublje stvorila je fantastično cjenovno okruženje za sve što poljoprivreda može proizvesti”, ističe Andrej Gurijev, izvršni direktor fabrike đubriva PhosAgro dodajući da je zbog pojeftinjenja đubriva i goriva poljoprivredni sektor preko noći postao pakleno profitabilan.

Ne treba zanemariti činjenicu da je ruska vlada u posljednje dvije godine povećala subvencije poljoprivrednicima, ali i da je cijena zemljišta i dalje relativno niska prema svjetskim standardima, pa za ukrupnjavanje obradivih površina ne treba mnogo kapitala.

Uspon tog sektora povukao je sa sobom i prateću industriju. Prodaja đubriva i ostalih zaštitinih sredstava porasla je u Rusiji prošle godine za 16 odsto dok je na globalnom nivou rasla tek 2,2 odsto. Renesansi ruske poljoprivrede na ruku ide i dobra transportna povezanost.

Naime, najplodnija zemlja nalazi se u srednjoj i južnoj Rusiji, blizu crnomorskih lučkih terminala odakle se brodovi snadbijevaju velike uvoznike ruskog žita, poput Turske i Egipta. Pojas plodne zemlje nalazi se uz granicu s Kinom, još jednog potencijalno velikog kupca ruske hrane.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top