Rusija: Pad proizvodnje automobila | Ekonomist

Rusija: Pad proizvodnje automobila

Pad tržišta automobilske tehnike u Rusiji od januara do aprila ove godine bio je 37,2 posto u odnosu na isti period lani.

Proizvodnja putničkih automobila u Rusiji ove godine će biti 18 do 20 posto manja nego prošle, a teretnih 20 do 25 procenata, prognoziralo je Ministarstvo za ekonomski razvoj ove države, koje smatra kako bi automobilsko tržište ove godine moglo pretrpjeti značajne strukturne izmjene.

Ranije je objavljeno kako je proizvodnja putničkih vozila u 2014. godini smanjena 9,7 posto u odnosu na 2013. godinu, na 1,74 miliona, a teretnih 25,7 posto, na 154.000 vozila, prenio je Interfaks.

Prognozira se da će, imajući u vidu prošlogodišnje rezultate, proizvodnja putničkih automobila ove godine biti 1,39 do 1,42 miliona jedinica, a teretnih 115.500 do 123.200.

U Ministarstvu navode kako je najveći pad proizvodnje u prva četiri mjeseca ove godine uočen u oblasti prikolica i poluprikolica – 79,7 posto u odnosu na januar-april prošle godine, ali nisu precizirali konkretne cifre.

Prema podacima Ministarstva za ekonomski razvoj, pad tržišta automobilske tehnike od januara do aprila ove godine bio je 37,2 posto u odnosu na isti period lani.

Najveći pad je imalo tržište putničkih automobila – 38,3 posto. U segmentu prodaje autobusa, s druge strane, uočen je blagi rast od 1,3 posto.

Prema rezultatima za četiri ovogodišnja mjeseca, rusko tržište je zauzelo peto mjesto u Evropi, iza Njemačke, Engleske, Francuske i Italije.

Izvor: Agencije

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top