Rusija osudila ulazak Crne Gore u NATO | Ekonomist

Rusija osudila ulazak Crne Gore u NATO

Tramp je 11. aprila potpisao odluku o ulasku Crne Gore u NATO.  Zvanična Moskva ocijenila je da je SAD nastavio politiku koja odražava logiku suprotstavljanja na evropskom kontinentu.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije ocijenilo je da je odluka SAD-a da parafira Protokol o pristupanju Crne Gore NATO-u “velika greška”, u suprotnosti sa suštinskim interesima naroda te zemlje, a takođe nanosi štetu stabilnosti Balkana i Evrope u cjelini.

U saopštenju ruskog ministarstva navodi se da potpisivanje Protokola pokazuje da je politika SAD-a “inertna” i da je Crna Gora “uvučena” u Alijansu bez uzimanja u obzir mišljenja naroda, prenosi Tanjug.

“Gledamo na ovaj korak kao na prikaz inertne politike Vašingtona, koja odražava logiku konfrontacije na evropskom kontinentu i razvoj novih linija podjele”, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Ministarstvo konstatuje da je uvlačenje Crne Gore u NATO uslijedilo “bez uzimanja u obzir realnog mišljenja naroda te balkanske zemlje”.

Bijela kuća zvanično je 11. aprila saopštila da je predsjednik SAD-a Donald Tramp potpisao odluku o ulasku Crne Gore u NATO, koju su prethodno ratificirala oba doma Kongresa SAD-a.

Proces ratifikacije ulaska Crne Gore u NATO biće okončan kada to urade i posljednje dvije članice koje još nisu ratificirale dokument o ulasku, Španija i Holandija, a očekuje se na će to biti vrlo skoro te će NATO dobiti 29. članicu.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top