Rusija možda napusti STO | Ekonomist

Rusija možda napusti STO

Rusija bi mogla da izađe iz Svjetske trgovinske organizacije (STO) u slučaju da se ispuni zahtjev Evropske unije za naplatu kazne od 1,39 milijardi eura godišnje zbog ograničavanja uvoza svinjskog mesa. Ovakvu moguću odluku najavio je zamjenik predsjedavajućeg Odbora za ekonomiju Savjeta Federacije Rusije, Sergej Kalašnjikov.

On je kazao da sankcije nijesu u saglasnosti sa pravilima STO. Takođe je naglasio da je uvođenje evropskih sankcija Rusiji i recipročni embargo na isporuku hrane iz EU van logike zakonodavstva koje se odnosi u STO.

– Ako se ispuni zahtjev EU vjerovatno ćemo morati da ograničimo svoje učešće u STO, možda i u potpunosti – rekao je Kalašnjikov.

On je istakao da su Evropljani prvi počeli da krše pravila STO, koristeći politiku sankcija protiv Rusije. Ranije je “Politiko” objavio da zbog ograničenja uvoza svinjetine, EU od Rusije traži 1,39 milijardi eura godišnje, a STO je već uputila zahtjev Brisela arbitražnom sudu. List ističe da je zahtijevana kompenzacija jednaka ukupnoj vrijednosti izvoza svinjskog mesa iz EU u Rusiju 2013. godine. Planirano je da se kazna svake godine uvećava za 15 odsto.

 

Komentariši

Top