Rusija kvalitetno anticipira potrebe tržišta

Rastući ruski poljoprivredni sektor privlači nove kupce, tako da Kina i Venecuela planiraju da povećaju uvoz ruske pšenice.

Zemlja očekuje rekordnu žetvu, a brojke bi trebalo da nadmaše one iz 1978. godine. Čak 4.000 tona pšenice biće isporučeno u Kinu iz ruskog Novosibirska do 10.oktobra. To je prva serija pšenice koju je kupio najveći kineski distributer hrane COFCO.

“Sa dobavljačima planiramo da razgovaramo kako bi uspjeli da zadovoljimo tražnju kineskih mlinova. Želimo da saznamo više o proizvodnji i kvalitetu ruske pšenice kako bismo se pripremili za proširenje uvoza“, rekao je generalni direktor COFCO Ma Lijun.

Ta kompanija spremna je da uveze oko dva miliona tona ruskog žita, postepeno povećavajuči količinu do pet miliona tona.

Pored Kine, Venecuela takođe planira da poveća uvoz ruske pšenice. Predsjednik Nikolas Maduro planira da o tome razgovara sa kolegom Vladimirom Putinom.

“Uskoro putujem u Moskvu. Razgovaraćemo o povećanju isporuka na 100.000 tona“, rekao je Maduro.

Prošle godine Rusija je uspjela da postane vodeći svetski izvoznik žitarica, a poljoprivreda je postala drugi najveći izvozni adut nakon nafte i gasa.


 

Izvor: B92

Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top