Rusija: Kompanije na udaru sankcija će imati podršku | Ekonomist

Rusija: Kompanije na udaru sankcija će imati podršku

Ruski ministar za ekonomski razvoj Aleksej Uljukajev kaže da će podrška kompanijama koje su na udaru ukrajinskih sankacija zavisiti od stanja u kome budu.

Uljukajev je ocijenio da, ukupno gledano, uticaj sankcija, iako negativan, neće imati veće posljedice po makroekonomiju.

“Naravno da će sankcije uticati negativno. Istina, obim trgovine je sada u velikoj mjeri smanjen, tako da (sankcije) neće imati velikog uticaja na makroekonomskom planu, ali za pojedine kompanije će uticaj biti negativan”, rekao je Uljukajev Tasu.

On je dodao da će ministarstvo pažljivo pratiti i analizirati situaciju i, shodno tome, reagovati. Na pitanje o podršci kompanijama koje su na udaru, rekao je da će ona “zavisiti od stanja u kome se budu našle”.

Ministar za ekonomski razvoj Rusije je, takodje, najavio da će na idućem trojnom sastanku predstavnika Rusije, Ukrajine i Evropske unije u Briselu u novembru, kada se bude razmatralo pitanje implementacije Sporazuma o pridruživanju Ukrajine EU, Moskva pokrenuti pitanje proširenja ukrajinskih sankcija.

On je najnovije sankcije okarakterisao kao “još jedan od neprijateljskih koraka ukrajinske strane” .

“Tokom prošle godine je donijeto više od 40 zakonskih akata na različitim nivoima koji su usmjereni protiv ruskih investitora i ruskih kompanija, pogoršavši im uslove za rad”, rekao je Uljukajev.

Predsjednik Ukrajine Petro Porošenko je 16. septembra potpisao ukaz kojim je na listu ukrajinskih sankcija Rusiji dodato još 388 pojedinaca i 105 pravnih lica.

Izvor: Tanjug
Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top