Rusija i Indija posluju energantima | Ekonomist

Rusija i Indija posluju energantima

Indijska Esar grupa planira da proda ruskom Rosnjeftu 49 odsto udjela Esar oila za oko 105 milijardi rupija (1,64 milijadi dolara), prenosi Biznis standard.

Prema podacima Ekonomik tajmsa, koji je prvi krajem marta javio za mogući sporazum Rosnjefta i Esara, ruska kompanija dio transakcije može isplatiti u novcu, a dio u nafti po nižoj cijeni, prenio je Tas.

Kako je naveo Biznis standard, delegacija Esara se nalazi u Moskvi, ali predstavnici kompanija nisu željeli da komentarišu eventualnu transakciju.

Ruija (porodica koja je osnovala Esar) želi da se zaštiti od cjenovnih rizika na tržištu nafte i želi stabilno snabdijevanje naftom, a Rosnjeft to može da obezbijedi, navodi list.

Esar oil ima u vlasništvu rafinerije Vadinar na zapadnoj obali Indije kapaciteta 20 miliona tona godišnje i Stenlou, kapaciteta 296.000 barela dnevno, koja se nalazi u području Liverpula u Engleskoj.

Trenutno se 35 od 40 odsto potreba rafinerije Vadinar u nafti zadovoljava isporukama iz zapadne Azije, a 15 do 20 odsto od domaćih dobavljača, dok se ostatak doprema iz Južne Amerike.

Izvor: Tanjug
Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top