Rusija i Brazil u Azijskoj banci

Rusija će se pridružiti Azijskoj banci za infrastrukturne investicije, kao i Brazil, koji je prihvatio poziv Kine da se uključi u ovu novu međunarodnu banku.

Azijska banka bi trebalo da bude pandan Međunarodnom monetarnom fondu. Eksperti u Azijskoj banc (AIIB) vide potencijalnog konkurenta MMF i Svjetskoj banci.

Na svečanoj ceremoniji otvaranja Azijsko-ekonomskog foruma u Boao (provincija Hanan, Kina) prvi potpredsjednik Rusije Igor Šuvalov objavio je odluku šefa države.  “Želio bih da vas informišem da je predsjednik Vladimir Putin odlučio da Rusija učestvuje u kapitalu Azijske banke za infranstrukturne investicije”, izjavio je on.  Šuvalov je istakao da će učešće Rusije pomoći da se ojača saradnja sa partnerima, ne samo u isporuci nafte i gasa, već i “u sferi visokih tehnologija, saobraćaju, industriji, građevinstvu, komunikacijama i poljoprivredi”. Srećni smo zbog mogućnosti da jače sarađujemo u formatu Kina — Evroazijski savez i u okviru šire regionalne saradnje. Potencijal je zaista ogroman, rekao je Šuvalov.

Istovremeno, Brazil je prihvatio poziv Kine da se pridruži novoj međunarodnoj banci za infrastrukturno finansiranje, u koju je ona uložila značajna osnivačka sredstva, kao član osnivač.
“Brazil je veoma zainteresovan da bude dio ove inicijative čiji je cilj da se garantuje finansiranje infrastrukturnih ciljava u Aziji”, saopštila je predsjednička kancelarija.

Nova banka, osnovana nedavno, odražava i želju Kine da podstakne investiranje u regionu Azije i smanji njenu frustriranost dominacijom SAD, Japana i Evropske unije u Svjetskoj banci, Međunarodnom monetarnom fondu i Azijskoj razvojnoj banci.

Azijsku banku su podržale i neke zapadne zemlje poput Velike Britanije, Francuske, Njemačke, ali i Novog Zelanda, dok su SAD kritikovale svoje saveznike zbog podrške novoj banci. Ipak, direktorka MMF Christine Lagarde je izjavila da će ta institucija “sa oduševljenjem” sarađivati sa Azijskom bankom.

Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top