Rusija će dominirati evropskim tržištem gasa narednih 20 godina | Ekonomist

Rusija će dominirati evropskim tržištem gasa narednih 20 godina

Ruska gasna kompanija Gasprom povećala je udio na evropskom tržištu gasa na rekordnih 34 odsto u prošloj godini.

To znači da će Rusija ostati najveći snabdjevač Evrope gasom do 2035. godine, prema procjenama naftnih kompanija Royal Dutch Shell  i British Petroleum.

“Evropi smo prošle godine isporučili 179,3 milijarde kubnih metara gasa, što je za 12,5 odsto više nego u 2015. godini. Naš tržišni udio na evropskom tržištu je porastao na 34 odsto”, izjavio je zamjenik direktora Gasproma Aleksandar Medvedev, navodi Russia Today.

Evropa je, kako je dodao, uvijek bila i nastaviće da bude prioritetno tržište za Gasprom, koji će ove godine, prema njegovim riječima, prodavati gas po cijeni između 180 i 190 dolara za hiljadu kubnih metara, što je skok u odnosu na prošlogodišnju cijenu od 167 dolara.

“Povećanje cijena je povezano sa rastućim cijenama nafte”, objašnjava zamjenik direktora ruskog Nacionalnog fonda za energetsku bezbjednost Aleksej Grivač.

Anglo-holandska kompanija Royal Dutch Shell saopštila je nedavno da će Rusija nastaviti da bude glavni snabdjevač Evrope gasom barem do 2035. godine, pridruživši se tako procjeni britanskog BP iz januara.

“Rusija će svakako ostati najveći snabdjevač Evrope gasom makar u naredne dvije decenije”, izjavio je ekonomista BP u Moskvi Vladimir Drebencov.

U 2016. godini Evropa je, osim uvoza ruskog gasa, uvezla i 24 odsto gasa iz Norveške, 13 odsto tečnog prirodnog gasa i 11 odsto iz Alžira.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top