Rusi zainteresovani za Hipotekarnu banku | Ekonomist

Rusi zainteresovani za Hipotekarnu banku

Za Hipotekarnu banku zainteresovan je investitor iz Rusije, ali postoji i veza sa Izraelom, kazao je juče guverner Centralne banke CBCG Radoje Žugić, ističući da će se uskoro znati šta je odlučeno po ovom pitanju.

On je kazao da nije važno koliko neko plati banku, već da se sva tekuća aktiva zaštiti kroz izvore sredstava potencijalnog investitora.

“Postoji interesovanje, ali ono mora imati dva uslova reputacija investitora i adekvatan izvoz sredstava čistog novca i dovoljno cash flow-a da obezbijedimo ogromne depozite koje imamo sa dovoljno izvora sredstava potencijalnih investitora”, rekao je Žugić, na konferenciji za novinare organizovane povodom Nedjelje štednje.

CBCG, kako je dodao, obavlja dnevni monitoring dvije banke zbog pogoršanja parametara likvidnosti i solventnosti, te da će pokušati da ih oporavi. Iako te banke nijesu sistemski važne, tek će dobiti konkretne informacije da li postoji rizik da neka od njih ode u stečaj.

“Fond za zaštitu depozita ima dovoljno pokrića. Ukoliko dođe do najgoreg scenarija, a nadam se da neće, neće biti problema da isplati sve garantovane depozite”, naveo je Žugić.

Komentarišući kamatne stope, guverner je kazao da čelnici ko mercijalnih banaka traže da one ne budu transparentne.

“CBCG je odlučila da se transparentno prikaže svaka banka, u nivoima kamatnih stopa, kako bismo imali jasan odnos klijenata prema nivou kamatnih stopa”, saopštio je Žugić.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top