Rusi u Brazilu traže naftu | Ekonomist

Rusi u Brazilu traže naftu

Ruski Rosnjeft će, na osnovu sporazuma s brazilskim Petro Riom, dobiti potpunu kontrolu nad istraživačkim projektima u basenu rijeke Solimojns (pritoka Amazona).

Kćerka firma Rosnjefta – Rosnjeft Brazil i brazilska kompanija Petro Rio sklopile su sporazum na osnovu kog Rosnjeft Brazil dobija 55 odsto akcijskog kapitala u projektu Solimojns.

Kako je saopštio Rosnjeft, sporazum će stupiti na snagu nakon odobrenja Nacionalne agencije za naftu, prirodni gas i biogorivo Brazila, koje se očekuje sredinom ove godine, prenio je Interfaks.

Strane su se dogovorile da nastave zajedničke radove u oblasti geoloških istraživanja u basenu. Pored toga, Rosnjeft će preuzeti četiri mobilne instalacije u Petro Rio. Ukupni obim tih sporazuma biće 96 miliona dolara.

Rosnjeft će takođe brazilskoj kompaniji uspostaviti kreditnu liniju u vrijednosti 40 miliona dolara na 12 mjeseci od momenta sklapanja sporazuma za finansiranje investicionih djelatnosti u projektu Solimojns.

Rosnjeft je prilikom preuzimanja TNK-BP u martu 2013. godine dobio udio od 45 procenata u koncesionom sporazumu o basenu Solimojns, čiji je partner Petro Rio.

Prema nekim procjenama, projekat će ruskoj kompaniji donijeti kontigent i perspektivne rezerve od 789 miliona barela ekvivalenta nafte. Kapitalna ulaganja u projekat procjenjuju se na 9,2 milijarde dolara, a računajući i izgradnju naftovoda oko 14 milijardi dolara.

Izvor: Tanjug
Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top