Rusi strahuju od ‘kineske kolonije’ | Ekonomist

Rusi strahuju od ‘kineske kolonije’

Gotovo 115.000 hektara ruske zemlje u pograničnom području dato je na korištenje kineskim poljoprivrednim kompanijama.

Na proslavu okončanja Drugog svjetskog rata u Kini stigao je i ruski predsjednik Vladimir Putin. Rusija i Kina intenzivno rade na jačanju ekonomskih veza dviju zemalja, međutim, mnogi Rusi nisu oduševljeni razvojem te saradnje.

U Chiti, gradu u blizini rusko-kineske granice, gotovo 115.000 hektara ruske zemlje dato je na korištenje kineskim poljoprivrednim kompanijama. Grad Chita poznat je kao “Kineska kapija”. Međutim, mnogi bi željeli da ta kapija bude zatvorena.

“Ovo je anarhija. Kako da pristanemo na ovo kada će iza Kineza ostati samo jalova zemlja”, kaže jedan mještanin.

“Ovo je naša zemlja. Zašto je tek tako poklanjaju, i to na 50 godina?”, pita se druga mještanka.

Negdje u ovom prostranstvu, iako još nije precizno poznato gdje, nalazi se komad zemlje koji su lokalne vlasti poklonile kineskim kompanijama na razdoblje od pola stoljeća.

“Možda bi neko pomislio da u površinom najvećoj zemlji na svijetu – Rusiji, gubitak 115.000 hektara neće nikome smetati. Ali, ova situacija je odraz nesigurnosti Rusije o tome koliko dugo još mogu ovo slabo naseljeno područje zaštititi od milijardu Kineza koji se nalaze južno od njihove granice”, izvještava reporter Al Jazeere, Rory Challands.

“Ljudi strahuju da će ta zemlja postati kineska kolonija. Prema ruskom zakonu, svako ko se rodi na našoj teritoriju dobija rusko državljanstvo. Možete li zamisliti koliko će se hiljada kineskih radnika doseliti ovdje. Za 50 godina postaće većinsko stanovništvo”, kaže aktivist Vasilij Epov.

 

Izvor: Al Jazeera

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top