Rusi štite svoje farmere | Ekonomist

Rusi štite svoje farmere

Šef administracije Kremlja Sergej Ivanov smatra da bi ukidanje uzvratnih ruskih sankcija na ograničenja zapada bilo udarac u leđa domaćim farmerima.

Kako je Ivanov ocijenio, s tačke gledišta prednosti za ruski agrar “bolje je da duže ostanemo u režimu sankcija – antisankcija”, prenio je Tas.

“Naravno, sankcije su negativno uticale na nas, to je očigledno, onemugućen je pristup kreditima, inflacija je povećana. Do kraja godine očekuje se inflacija od 11,8-11,9 odsto u prosjeku. To je mnogo. Na kraju godine očekujemo pad bruto domaćeg proizvoda oko 2,8-2,9 odsto”, kazao je Ivanov.

Rusija ne namjerava da ukida kontrasankcije poslije odluke zapada da produži sankcije Rusiji, istakao je on i podsjetio da Rusija nije bila inicijator pitanja sankcija.

Ranije je premijer Dmitrij Medvedev izjavio da će Moskva odlučivati o produženju uzvratnih sankcija, na osnovu akcija zapada.

Na forumu o bezbjednosti hrane predsednik vlade je istakao da će Rusija dosljedno realizovati svoju prehrambenu politiku, sa sankcijama ili bez njih. “Mi smo na taj put stupili i nećemo sići sa njega”, rekao je i dodao da strateški ciljevi nisu promijenjeni.

“Imamo modernu poljoprivredu, visokotehnološku prehrambenu industriju, konkurenti trgovinski sistem, naprednu mehanizaciju”, istakao je Medvedev.

Izvor: Tanjug
Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top