Rusi protjeruju Koka Kolu i Pepsi - Ekonomist

Rusi protjeruju Koka Kolu i Pepsi

Ruski poslanik traži da se zabrane sokovi iz SAD i da to bude jedna od kontra-mjera na uvedene sankcije Zapada.

Šef Ruske Partije Penzionera poziva na bojkot Koka Kole i Pepsija, tvrdeći da su ti giganti glavni sponzori antiruskih političara. On tvrdi i da bi taj potez podstakao domaće proizvođače bezalkoholnih pića.

“Kao prijedlog kontra-sankcija Vlade, predlažemo ograničavanje uzvoza proizvoda kompanija Koka Kola i Pepsiko, koji aktivno podržavaju sankcije protiv Ruske Federacije”, napisao je Igor Zotov u pismu ruskom premijeru.

Zotov, koji je poslanik u ruskoj Dumi, istakao je da prema raspoloživim informacijama, ovi sokovi su “izuzetno štetni za ljudsko zdravlje” i da stoga njihov uvoz predstavlja samo štetu po zdravlje ruskog naroda.

On je dodao bi bilo logično da svi proizvođači sokova koji prodaju svoje proizvode u Rusiji, koriste samo ruske sirovine sertifikovane od strane ruskih državnih organa, te da bi američki sokovi samo pod ovim uslovima eventualno mogli da ostanu na ruskom tržištu.

Ovaj poslednji njegov prijedlog prokomentarisao je direktor Saveza proizvođača bezalkoholnih pića, Dmitri Petrov, koji je rekao sokovi Kola i Pepsi u Rusiji i jesu od ruske vode i šećera, ali da je glavni sastojak koji je inače poslovna tajna, uvezen.

Petrov dodaje i da bi ova zabrana dovela do manjka sokova u Rusiji, jer ova dva giganta drže oko 40% proizvoda na tom tržištu. Drugi negativan efekat bio bi smanjenje poreskih prihoda i povećanje nezaposlenosti.

Ovo nije prvi put da su proizvođači stranih sokova meta ruskih političara. Prošlog avgusta Komunistička partija zatražila je od vlade da uvede sankcije na duvan, alkohol i gazirana pića iz svih zemalja koje podržavaju sankcije protiv Rusije.

Izvor B92
Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top